Rekordní volby? Volební průkazy jdou na dračku, radnice prodlužují úřední hodiny

UDÁLOSTI: Týden do prezidentských voleb (zdroj: ČT24)

S velkým zájmem o voličské průkazy se musí před volbou prezidenta republiky vypořádat městské a obecní úřady, které je vydávají. Některé prodloužily úřední hodiny, aby stihly všechny žádosti vyřídit. V pátek již vypršela lhůta, dokdy bylo možné o průkazy žádat písemně. Ještě do středy však je možné požádat o ně na úřadu osobně.

Již za týden večer bude zřejmé, kdo postoupí do druhého kola prezidentské volby, nebo dokonce, kdo bude dalších pět let hlavou českého státu. Zatím ale hrají hlavní roli úřady, které musí zajistit, aby mohli volit všichni, kdo chtějí. Uplynul již termín 15 dnů před volbami, kdy musí starostové všem oznámit, kde jsou jejich volební místnosti, a v pátek se také uzavřela možnost požádat písemně či elektronicky o voličský průkaz.

Požádat o voličský průkaz ale lidé mohou až do 10. ledna osobně. Již v minulých dnech přitom obecní či městské úřady leckde zaznamenaly velký zájem. „Překvapilo nás to. Kolegyně pomáhaly kolegyním, aby si mohly alespoň odskočit na oběd,“ podotkl tajemník Úřadu městské části Praha 12 Tomáš Hejzlar.

Radnice kvůli velkému zájmu o průkazy mimořádně otevřela i v pátek, což někteří obyvatelé městské části ocenili. Podle Ondřeje Nečase, který má trvalou adresu na jihu Prahy, ale studuje na Moravě, „to funguje v pohodě a nejsou tady žádné dlouhé fronty“. Mimořádně v pátek otevřely i úřady v jiných městech, kde obvykle na konci pracovního týdne úřední hodiny nejsou – v Karviné bylo možné přijít pro průkaz až do 13 hodin. Trutnovská radnice pak mimořádně otevře kvůli voličským průkazům i v sobotu.

  • zapsání do zvláštního seznamu voličů: 3. 12. 2017
  • vydání voličského průkazu – písemná žádost: 5. 1. 2018
  • vydání voličského průkazu – osobní žádost: 10. 1. 2018, 16:00
  • vydání voličského průkazu pro 2. kolo – osobní žádost: 24. 1. 2018, 16:00

Úřady ale čeká největší nápor až po víkendu. Tehdy dorazí lidé, kteří voličské průkazy chtějí, ale rozhodli se ponechat žádost na poslední chvíli. Již nyní je podle starosty Prahy 12 Milana Maruštíka (ANO) zřejmé, že je zájem o průkazy vyšší než při podzimních volbách do Poslanecké sněmovny. „Je vidět, že tento problém naše obyvatele trápí více,“ míní.

Podle Ivany Szczygielové z karvinského magistrátu je také zájem mnohem vyšší než při minulých prezidentských volbách, kdy v padesátitisícovém městě vystavili 249 průkazů. Letos jich již týden před volbami vystavili 555.

obrázek
Zdroj: ČT24

Komisaři procházejí školením, aby nechybovali

Kromě voličů – a pochopitelně devíti prezidentských kandidátů – se na volby, jejichž první kolo proběhne v pátek 12. a sobotu 13. ledna (případné druhé kolo pak o dva týdny později) připravují také ti, kdo zodpovídají za jejich zdárný průběh, tedy volební komisaři.

Po sněmovních volbách vyšly najevo chyby, kterých se některé komise dopustily. V jednom případě dokonce soud dodatečně změnil výsledek a jednoho zvoleného poslance nahradil jiným. Nyní proto procházejí komisaři školeními. „Školitelé se více zaměřují na práci zapisovatele,“ popsala volební koordinátorka Jihomoravského kraje Eva Sychrová.

Nejen volby, ale i referenda

Před volbami bude ještě potřeba dokončit vše potřebné – roznést volební lístky do všech schránek, lidé by je měli dostat nejpozději tři dny před volbami, či připravit volební urny. Současně s prezidentskými volbami proběhne také osm místních referend a možná i druhé kolo doplňovacích voleb na Trutnovsku, na něž organizátoři rovněž musí myslet a řádně a včas vše připravit. Problém je i v tom, že na referenda musí dohlížet separátní komise. Například v Karlových Varech proto měli problém sehnat na obě hlasování dost lidí.

  • Brušperk
  • Česká Lípa
  • Jablonec nad Nisou
  • Karlovy Vary
  • Lhota Rapotina
  • Opava – Suché Lazce
  • Všenory
  • Zubří