V Krkonoších platí zrádný třetí stupeň lavinového nebezpečí. Na horách bude silně foukat a sněžit i ve čtvrtek

V Krkonoších platí od čtvrtka zrádný třetí lavinový stupeň, důvodem je vydatné sněžení i silný vítr. „Během posledních 24 hodin napadlo za působení silného větru větší množství sněhu, tím pádem je sněhová pokrývka méně stabilní,“ varuje Pavel Jirsa z krkonošské horské služby. Během čtvrtka má napadnout dalších 25 centimetrů sněhu.

Před pohybem v horách varuje i Správa Krkonošského národního parku (KRNAP). Pod tíhou mokrého sněhu se totiž zlomilo mnoho stromů a řada cest je kvůli tomu neprůjezdná. „Jde o jednotlivé zlomy, o to však mohou být nebezpečnější, protože mohou zaskočit například projíždějící běžkaře na lyžařských tratích,“ varuje mluvčí KRNAPu Radek Drahný. Pracovníci parku jednotlivé cesty postupně uvolňují.

  • Horská služba rozeznává pět stupňů lavinového nebezpečí
  • 1 . stupeň – nízké nebezpečí
  • 2. stupeň – mírné nebezpečí (normální situace)
  • 3. stupeň – značné nebezpečí (kritická / velmi zrádná situace)
  • 4. stupeň – vysoké nebezpečí (akutní situace)
  • 5. stupeň – velmi vysoké nebezpečí (katastrofická situace)
  • Zdroj:  HS ČR

V lavinových lokalitách hrozí laviny malých až středních rozměrů z nového sněhu a laviny deskové. „Za posledních 48 hodin napadlo 30 centimetrů nového sněhu,“ uvedl na webu horské služby Robert Dlouhý.

Aktuálně je na hřebenech Krkonoš okolo jednoho metru sněhu, teplota se pohybuje kolem minus tří stupňů a vítr dosahuje v nárazech rychlosti přes 50 kilometrů v hodině. Větší množství sněhu je uloženo na závětrných stranách. „Tím, že napadlo hodně sněhu, tak nebudou prošlapané stopy,“ upozornil Jirsa.

Nebezpečí ale hrozí i v nižších polohách. Tam padal mokrý sníh a sněhová pokrývka je i ve spodních vrstvách mokrá. „Mohou se zde vyskytnout laviny malých až středních rozměrů z mokrého sněhu nebo klouzavého sněhu,“ uvedl Dlouhý. Třetí stupeň by podle odhadů horské služby měl platit i v pátek.

Lavinovými lokalitami v Krkonoších jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl. Ročně v horách sjede několik desítek lavin. V minulých letech byl v Krkonoších dosažen nejvýše čtvrtý stupeň.

Rekordní lavina sjela v roce 2015 do Modrého dolu

Jedna z nejdelších lavin v novodobé historii Krkonoš spadla v únoru 2015 do Modrého dolu. Zasáhla plochu 20 hektarů, na délku měřila 1106 metrů a délka odtrhu činila 506 metrů. Při této lavině se nikomu nic nestalo.

Poslední obětí laviny v Krkonoších se 5. února 2015 stal při sjíždění Malé Studniční jámy osmadvacetiletý skialpinista. Před ním zahynula pod lavinou v Krkonoších šestatřicetiletá skialpinistka, kterou sníh zasypal koncem prosince 2008 v takzvané Červinkově muldě.