Ve středu bude foukat a na horách nasněží. Kamionům se uzavře silnice I/10 přes Harrachov

Na severu a severovýchodě republiky bude během středy sněžit. Na horách může napadnout až 35 centimetrů. Sníh bude mokrý a těžký, meteorologové proto varují před polomy. Během dne se ke sněžení přidá také prudký vítr, který může v některých místech zesílit až na 110 kilometrů za hodinu. Kvůli počasí bude od středy 7:00 uzavřena silnice I/10 z Tanvaldu do Harrachova a dále k hranicím do Polska.

Výstrahu před sněžením vydal Český hydrometeorologický ústav na středu od 9 do 22 hodin pro Jablonecko, Liberecko a Semilsko v Libereckém kraji, Trutnovsko, Náchodsko a Rychnovsko v Královéhradeckém kraji, Orlickoústecko v Pardubickém kraji, Šumpersko a Jesenicko v Olomouckém kraji a Bruntálsko v Moravskoslezském kraji.

„V průběhu dopoledních a odpoledních hodin bude intenzita sněžení přechodně zesilovat, v krátkém období může napadnout až pět centimetrů sněhu, zároveň bude docházet ke snížení dohlednosti,“ varovali meteorologové. Večer bude od západu sněžení přecházet ve sněhové přeháňky.

Před silným větrem varují meteorologové v Praze, v celém Karlovarském, Plzeňském a Moravskoslezském kraji a částech Středočeského a Olomouckého kraje. Výstraha platí od 9 do 18 hodin. Vítr bude podle meteorologů zesilovat na čerstvý jižní až jihozápadní a v průběhu odpoledne se v Čechách změní na západní. Během večera částečně zeslábne.

Silnice z Tanvaldu do Harrachova se uzavře kamionům

Kvůli očekávanému sněžení a větru bude od středečních 7:00 uzavřena pro nákladní auta nad 3,5 tuny s výjimkou autobusů silnice I/10 z Tanvaldu do Harrachova a dále k hranicím do Polska.

„Doporučená alternativní trasa pro nákladní vozidla je přes hraniční přechod Hrádek nad Nisou na silnici I/35. Apelujeme na řidiče nákladních vozidel, aby v době uzavírky využili alternativní trasu a nepokoušeli se projet uzavřeným úsekem,“ uvedl Petr Šén, ředitel společnosti Silnice LK, která má na starost zimní údržbu krajských silnic v Libereckém kraji.

Cestáři předpokládají, že silnice pro nákladní auta zůstane uzavřená do středečního odpoledne.

Vydatné sněžení v kombinaci s větrem může způsobit problémy i na dalších silnicích. „Oba faktory budou komplikovat dopravu, zejména nákladní, na celém území Libereckého kraje. Na horách očekáváme tvorbu sněhových jazyků či závějí,“ uvedl Šén.

Řidiči by měli být podle něj připraveni na náhlou změnu počasí a přizpůsobit tomu styl jízdy. „Doporučujeme kvalitní zimní výbavu – zimní pneumatiky s dostatečnou výškou vzorku, při cestách do hor dostatek pohonných hmot, sněhové řetězy,“ dodal ředitel společnosti Silnice LK.