Východu země hrozí ledovka, Krkonoše zvyšují lavinové nebezpečí

Meteorolog Žák: Ledovka bude spíše slabá (zdroj: ČT24)

Ve východní části republiky se bude v sobotu odpoledne a večer místy tvořit ledovka. Varování, které vydal Český hydrometeorologický ústav, se týká celého území země na východ od Liberce, Pardubic a Znojma. Rozmary počasí a střídání teplot se dotklo i Krkonoš, horská služba vyhlásila druhý z pěti stupňů lavinového nebezpečí.

Počasí
Zdroj: ČT24

Přes Českou republiku bude v sobotu od západu přecházet okluzní fronta. Ta s sebou přinese nejprve sněhové nebo smíšené srážky, které ale postupně ve všech polohách přejdou do deště. Ve východních Čechách, na Moravě a ve Slezsku se ovšem budou teploty pohybovat kolem nuly, a déšť tam proto může na podchlazeném povrchu ojediněle namrzat a vytvářet slabou ledovku.

Počasí
Zdroj: ČT24

„V průběhu noci se riziko mrznoucího deště rozšíří do zbývajících částí Moravy a do Slezska, kde výstraha začne platit později. Počítejme s tím, že ledovka bude spíše slabá a měla by se tvořit spíše ojediněle,“ doplnil meteorolog ČT Michal Žák. Zatímco pro východní Čechy platí výstraha meteorologů od sobotní šesté večerní až do půlnoci, pro Moravu a Slezsko od devíti večer do šesti ráno.

Večer a noc na 31. prosinec tak Česko fakticky rozdělí; v Čechách se budou noční teploty pohybovat mezi třemi a sedmi stupni, na Moravě a ve Slezsku jen kolem nuly a změnu přinese až poslední den letošního roku.

Silvestr by měl být totiž podle předpovědi nezvykle teplý, s denními maximy kolem sedmi a jedenácti, na východě kolem pěti stupňů – a i na horách kolem plus šesti. „Noc ze Silvestra na Nový rok bude teplá, teploty na většině území zůstanou nad nulou na šesti až dvou stupních. Na Moravě čekejme teploty kolem nuly a slabě pod nulou,“ dodává meteorolog Žák.

Lavinové nebezpečí v Krkonoších

Podobné houpání teplotních cyklů, kterým Česko prošlo už při vánoční oblevě, se ale propisuje do stavu sněhové pokrývky – a krkonošská horská služba kvůli střídání teplot zvedla lavinové nebezpečí na druhý z pěti stupňů.

„Po mírném oteplení a dešti se opět ochladilo, čímž se na povrchu vytvořila ledová krusta, na kterou napadlo v polohách nad 1000 metrů asi deset centimetrů nového sněhu,“ uvedl Robert Dlouhý z Horské služby Špindlerův Mlýn. Za působení silného větru se místy vytvořily tvrdé desky, kde se mohou vyskytnout laviny malých rozměrů z nového sněhu a laviny deskové.

Lavinovými lokalitami v Krkonoších jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl. Ročně v horách sjede několik desítek lavin. V minulých letech byl v Krkonoších dosažen nejvýše čtvrtý stupeň.

Konec ledna snese sníh do nížin

Vyšší denní teploty by se potom podle dlouhodobého výhledu, který publikovali meteorologové, měly udržet i v prvním lednovém týdnu, kdy se mají denní průměry pohybovat kolem pěti stupňů a výraznější mrazy by neměly být ani v noci. V následujících týdnech se bude postupně ochlazovat a v závěru ledna se bude denní průměr pohybovat
kolem bodu mrazu.

Jako celek by měl být leden srážkově nadprůměrný, což platí hlavně pro jeho první týden. „V důsledku toho můžeme očekávat v průběhu ledna přibývání sněhu na horách, ke konci období i ve středních a přechodně i v nižších polohách,“ uvádí ČHMÚ. Koncem měsíce by se sněhového přídělu měly dočkat také nížiny. 

počasí
Zdroj: ČT24
Vydáno pod