Nejen požáry. Hasiči letos řešili také odchyt prasete do fotbalové sítě a labuť, která nebyla

Hasiči v Česku každoročně vyjíždějí k více než stu tisícům událostí, celou polovinu z nich tvoří technické zásahy, pětinu dopravní nehody a patnáct procent požáry. Vedle vážných incidentů spojených s neštěstím a bolestí se ale v hasičských statistikách objevují i případy humorné, bizarní, nebo kuriózní – a to včetně úsměvných planých výjezdů.

Bláznivé dětské nápady přidělaly hasičům práci ve středočeských Úněticích hned na začátku letošního roku. Dvouleté děvčátko si přes hlavu natáhlo dětský nástavec na toaletní prkénko, který – kvůli kónickému zúžení a ostrým hranám – nešel přetáhnout zpět. Roztočtí hasiči museli tvrdý plast odstranit nůžkami na plech.

Další zásah s dobrým koncem provedli olomoučtí hasiči v půlce srpna. Starší korpulentní žena tehdy chtěla v šachtě zastavit přívod vody. V hloubce dvou a půl metru se ale zaklínila mezi stupačky a židli a nemohla se dostat ven. Po dvouhodinovém volání o pomoc ji zaslechla sousedka, která se obrátila na hasičskou tísňovou linku. K tomu, aby ženu vyprostili z úzkého prostoru, bylo nutné pomocí hydraulického nářadí několik stupaček odstranit.

Dvě hasičské jednotky z Olomouckého kraje čekal začátkem srpna místo zápasu s ohněm zápas s českou armádou. Vojsko totiž po dálnici ve směru z Olomouce na Ostravu přepravovalo tank na armádním návěsu. Ten se ale při jízdě z kopce rozkmital, tank sjel a zůstal nakloněný na bok v pravém jízdním pruhu. Doprava na Ostravu tak dvě hodiny stála, dokud hasiči nepomohli tank naložit na nákladní vozidlo. 

Vlákat prase do sítí

Každý rok vyjíždí hasiči i k odchytu a záchraně zvířat, ať už divokých nebo domácích, a jak s nadsázkou konstatuje hasičská mluvčí Nicole Zaoralová, „asi každý hasič zná záchranu kočky na desítky způsobů: kočka na stromě, kočka uvízlá v okně, kočka v šachtě, kočka ve studni, kočka na komíně“. Za těmi kurióznějšími případy ovšem v loňském roce příbuzní kocoura Modroočka nestáli.

Na svatého Mikuláše museli hasiči na Šumpersku asistovat odchytu toulajícího se koně a podpořit tým strážníků i policistů, kterým se lichokopytníka nedařilo polapit. Teprve společnými silami koně vehnali do areálu soukromé firmy, kde ho jeden z mužů zákona nalákal na vlastní svačinu – a s jablkem dostal kůň i ohlávku.

Ještě svéráznější zásah podnikly dvě hasičské jednotky počátkem září na Novojičínsku. Aby chytili volně pobíhající vietnamské prase, zkonstruovali svérázný podběrák z hasičských žebříků a fotbalové sítě; ulovení osmdesátikilogramového kňoura jim zabralo čtvrt hodiny. 

Labuť, která nebyla

Vedle úspěšných výjezdů ale doprovázely letošní rok ty neúspěšné, respektive ty, ke kterým vůbec nemuselo dojít. Bizarní planý poplach hned dvakrát zaznamenali v Českých Budějovicích. Napoprvé šlo o hlášený kouř, který se měl valit z bytu v jednom z budějovických paneláků; když hasiči se dvěma cisternami i automobilovou plošinou dorazili na místo, zjistili, že v bytě nehoří, ale že zde dělníci brousí panely.

Svérázný test pohotovosti pak hned na začátku roku provedla jedna českobudějovická obyvatelka. Hasiče povolala k mrtvé labuti přimrzlé v ledu u Jiráskova nábřeží – třebaže se ve skutečnosti jednalo o igelitový pytel. K řece navíc museli i na podruhé, to už po návratu na stanici, protože si žena byla tak jistá tím, že se jedná o labuť, že ji chtěla hasičům ukázat. Na podruhé šlo o velkou sněhovou kouli. 

Vydáno pod