Armáda shání nováčky: v příštím roce chce nabrat další dva tisíce vojáků

Armáda chce v příštím roce přijmout dva tisíce nových vojáků (zdroj: ČT24)

Vojáci pokračují v náboru nováčků: letos už přišlo do armády 2172 rekrutů. V uniformě s českou vlajkou tak ke konci roku slouží necelých 20 tisíc mužů a žen. Příští rok mají přibýt další dva tisíce: v armádě chybí třeba ženisté, kuchaři, řidiči, ale i nabíječi minometů. Armáda chce v příštích letech svůj početní stav postupně navýšit až na 30 tisíc lidí.

Počet vojáků z povolání
Zdroj: ČT24/Ministerstvo obrany

Podle náčelníka generálního štábu Josefa Bečváře je teď armáda naplněna asi z 82 procent. Nová ministryně obrany Karla Šlechtová (za ANO) při svém nástupu do funkce jako jednu z priorit jmenovala právě rychlejší nábor nových vojáků i členů aktivních záloh.

Nyní je v plánu navýšení počtu členů aktivních záloh na 5 tisíc do roku 2025. „Ten cíl je hezký, ale já bych jej chtěla stihnout možná už i do roku 2020,“ podotkla Šlechtová. Společným cílem generálního štábu a ministryně je také rozšíření počtu vojáků na 30 tisíc. Exministr obrany Martin Stropnický (ANO) letos v červenci oznámil, že tento záměr bude splněn do pěti až sedmi let. I v tomto případě chce Šlechtová nábor uspíšit.

Prioritou armády jsou dělostřelci v Jincích a protiletadlová jednotka ve Strakonicích

Nové síly nabírá i jediná dělostřelecká jednotka české armády v Jincích. Teď v ní slouží něco málo přes 800 vojáků. A i když tam přišlo 115 nováčků, stále asi třetina vojáků chybí. „Vojáci chybí neustále: ať už na základních funkcích, tak i na nejnižších velitelských postech,“ konstatuje velitel 132. dělostřeleckého oddílu v Jincích pplk. Michael Hebnar.

U jednotky v Jincích chybí 430 vojáků
Zdroj: ČT24
Počty vojáků v armádě mezi lety 1992–2015
Zdroj: Armáda ČR

Právě dělostřelci jsou spolu s protiletadlovou jednotkou ve Strakonicích v náboru nováčků pro velení armády prioritou. Je to i kvůli spojeneckým závazkům ČR v Severoatlantické alianci.

Kromě náboru nových vojáků chce armáda postavit také úplně nové jednotky: a to výcvikové středisko v Doupovských horách nebo nový prapor v Rakovníku.

Nováčci musí projít sítem: čekají na ně sedy-lehy i kliky

Zájemce o vstup do armády musí splnit několik základních požadavků: musí být starší 18 let, trestně bezúhonný, musí být minimálně vyučen, řada pozic ale vyžaduje vyšší vzdělání. Nováčci v armádě také nesmí být členem žádné politické strany či hnutí, ani odborové organizace.

Zájemci o službu v armádě musí splňovat i minimální výšku: u mužů 160 centimetrů, u žen je hranice 155 cm. Zvláštní požadavky jsou v tomto ohledu kladeny na příslušníky hradní stráže, kteří musí mít výšku 178-188 cm a musí splňovat i kritéria ohledně poměru výšky a váhy (BMI index).

Na nováčky v uniformě čekají i psychologické testy, další zase otestují jejich fyzickou zdatnost: tady musí vojáci splnit normy ohledně sedů-lehů, kliků, skoku z místa a také takzvaného sálového testu, při kterém uchazeči šlapou na rotopedu.

Pro každou disciplínu jsou stanovené tabulky, kde se zohledňuje pohlaví i věk. Třeba v případě sedů-lehů jich musí za minutu zvládnout ženy minimálně 23, respektive 28 a muži minimálně 31, respektive 33.  

Normy fyzické zdatnosti v české armádě
Zdroj: Army.cz