Co přejí České republice v příštím roce kandidáti na Hrad? Podívejte se na krátké vzkazy

První kolo prezidentských voleb proběhne 12. a 13. ledna (zdroj: ČT24)

Kromě Vánočního poselství prezidenta Miloše Zemana přináší Česká televize krátké vzkazy pro rok 2018 i od ostatních kandidátů na Hrad. Ti mluvili hlavně o potřebě stabilní většinové vlády, o růstu životní úrovně, investicích do vzdělání nebo o sebevědomé zahraniční politice. První kolo prezidentských voleb odstartuje už za 17 dní.

Podobně jako prezident Zeman nastínili i další kandidáti, co považují v příštím roce za nejdůležitější: „Měl by to být rok, ve kterém Česká republika ukáže, že má zájem o vzdělávání, o reformu penzí, zdravotnictví. Že se tím opravdu naši politici začnou vážně zabývat,“ uvedl Jiří Drahoš.

Část prezidentských kandidátů zdůrazňuje své zahraničně-politické priority. Právě v diplomacii a obranné politice má přitom prezident důležité pravomoci. Je vrchním velitelem ozbrojených sil, zastupuje stát navenek a jmenuje třeba i velvyslance.

„Důležité věci se připravují už dnes. Čeká nás relativně brzy předsednictví v Radě evropské unie, musíme si vyjasnit priority, semknout síly,“ upozorňuje Pavel Fischer.

„Doufám, že se nerozpadne Evropská unie tím, že budou tlačit na to, aby měly jednotlivé státy ještě méně svobody než teď,“ varuje další z kandidátů Petr Hannig.

Všichni protikandidáti Miloše Zemana podotýkají, že právě příští rok oslaví země 100. výročí svého založení. A vyzývají k návratu k prvorepublikovým hodnotám. „Abychom si uvědomili, na čem byla naše republika založená: že to byla republika, která byla založená na demokracii, humanitě a na respektu vůči druhému,“ apeluje Marek Hilšer.

„Naše země bude silná. Věřím, že až se sejdeme za rok, že budeme trochu bohatší, ještě trochu spokojenější, snad trochu vzdělanější a také trochu šťastnější,“ uvedl Michal Horáček.

„Věřím, že oslavíme 100 let naší státnosti velmi důstojně. A přál bych si, abychom začali těch nových 100 let státnosti tak, abychom se jich dočkali jako suverénní samostatný stát,“ dodává Jiří Hynek.

Pro všechny uchazeče o Hrad je také důležitá nízká nezaměstnanost, pokračování ekonomického růstu a zvyšování životní úrovně. „Aby ten rok proběhl v klidu, bez nějakých konfliktů, a aby i ekonomika fungovala tak, jako funguje teď,“ přeje si Vratislav Kulhánek.

„ Přál bych si, aby se lidé méně hádali, aby politici na sebe nebyli tak zlí, aby Česká republika byla ještě bohatší než v tom roce 2017 a aby se to promítlo do životní úrovně lidí,“ uzavírá sérii vzkazů Mirek Topolánek.