Tradiční otužilecký závod v Praze přilákal rekordní počet plavců

Otužilci si jako již tradičně zaplavali v prosincové Vltavě. U příležitosti 71. ročníku Memoriálu Alfréda Nikodéma se jich sešlo rekordních 369. Závodu se zúčastnili nejen Češi, ale i otužilci z Belgie, Velké Británie, Ruska či Argentiny.

Voda ve Vltavě má letos 4,5 stupně Celsia. Podle některých plavců by mohla být studenější, jiní si ji naopak pochvalovali.

Plavalo se na třech tratích – 100, 300 a soutěžní na 750 metrů, kterou vyhrála stejně jako loni Lenka Štěrbová. „Jsem šťastná, protože přece jenom po těch Vánocích si nikdy nejsem jistá, jestli to uplavu,“ podotkla plavkyně. 

Zaplavat si do Vltavy přišli lidé všech věkových kategorií. Nejstarší účastnici Boženě Černé bude v únoru 88 let, naopak nejmladšími plavci byli sourozenci Chytilovi – Martin a Jakub, kterým je osm a devět let.

Otužilecký závod přilákal do Prahy rekordní počet lidí (zdroj: ČT24)

Akce se zúčastnila třeba i praneteř Alfréda Nikodéma. „Začala jsem plavat kvůli synovi, protože uzavřel sázku, chtěla jsem ho podpořit,“ uvedla plavkyně.

Pražský zlatník a nadšený sportovec Alfréd Nikodém do Vltavy o Vánocích poprvé skočil v roce 1923, když mu bylo šedesát let. Otužování propagoval různými způsoby – plaval třeba v uniformě nebo s pytlem na nohách.