Horní úsek lanovky na Sněžku zastavil silný vítr, turisté musí na vrchol pěšky

Lanovku na Sněžku zastavil silný vítr (zdroj: ČT24)

Turisté mohou v úterý při cestě na nejvyšší českou horu využít pouze spodní úsek z Pece na Růžovou horu, zbytek cesty na Sněžku musí pěšky. Horní úsek lanovky zastavil silný vítr, který v nárazech dosahuje rychlosti 79 kilometrů za hodinu.

Lanovka na Sněžku může být v provozu do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině. „Vítr dosahuje v nárazech až 22 metrů za sekundu, tedy 79 kilometrů za hodinu. Horní úsek kvůli silnému větru stojí už několik dní,“ řekl v úterý náčelník lanové dráhy Jiří Martinec.

Z Růžové hory to je na vrchol 2,5 kilometru pěšky. Další možností k výstupu na Sněžku je delší cesta Obřím dolem, která byla v horním úseku od kapličky do Obřího sedla do minulého týdne kvůli polomům po nedávné vichřici Herwart uzavřená.

Modrá turistická trasa Obřím dolem je v zimě oblíbená hlavně mezi skialpinisty, kteří se tudy dostávají na hlavní krkonošský hřeben.

Kabinová lanovka je po kompletní rekonstrukci v provozu na prvním úseku od prosince 2013, na druhém úseku jezdí od února 2014.

  • Celková délka lanové dráhy je asi 3,5 kilometru.
  • Z hlediska převýšení jde v Česku o nejextrémnější kabinovou lanovku. Převýšení lanové dráhy z dolní stanice v Peci do horní stanice na Sněžce je přes 700 metrů. První úsek má převýšení asi 510 metrů a druhý 260 metrů.
  • Na dolním úseku vozí cestující šestnáct kabin, na horním osmnáct.
  • Nové zařízení za více než 300 milionů korun nabízí turistům čtyřmístné kabiny místo dřívějších otevřených dvousedaček z roku 1949. Doba jízdy na vrchol se zkrátila z 25 na 16 minut, kapacita lanovky však zůstala stejná, což byla podmínka Správy Krkonošského národního parku.