Očkování proti chřipce mají lékaři v lednici. Někteří chtějí, aby si pro vakcínu lidé chodili do lékáren

Události: Praktikům vadí "přeprodej" vakcín proti chřipce (zdroj: ČT24)

Části praktických lékařů vadí, že očkování proti chřipce musí skladovat u sebe v ordinaci. Počínat si přitom musí jako podnikatelé.

Pacienti by si měli vakcínu proti chřipce nejdříve koupit v lékárně a až pak s ní přijít do ordinace lékaře, myslí si část praktiků. Na systému, kdy vakcínu uchovávají u sebe v ledničce, jim vadí, že očkovací látky musí objednat, aniž by věděli, kolik jich budou potřebovat, a starat se o jejich skladování.

Látku je potřeba stále udržovat při teplotě mezi dvěma a osmi stupni Celsia. Kdyby zmrzla anebo se naopak přehřála, nedala by se už použít. Lékaři ji proto skladují v obyčejných ledničkách.

„Není v nich domácí nákup, ale věci, na které se vztahují speciální podmínky. Ale ta lednička speciální není,“ říká předseda Společnosti lékařů a zdravotníků v sociálních službách a praktik Petr Bouzek. K ledničce ani nemá záložní zdroj energie.

Dřív přitom pacienti pro vakcínu chodili s receptem od lékaře do lékárny, teď se ale o „udání“ vakcín starají lékaři. „Většinou mi to posílají strašně dopředu, kolik jich chci. Ale já vůbec nevím, kolik lidí to chtít bude,“ stěžuje si Bouzek.

„To obchodní riziko nesete vy, protože už jste je odebrali a musíte je zase prodat,“ dodává lékař Vladimír Marek.

Právě kvůli tomu někteří praktičtí lékaři očkování svým pacientům ani nenabízejí. Proočkovanost proti chřipce v Česku je přitom stále poměrně nízká. Aktuálně se pohybuje mezi 5 a 7 procenty, u seniorů je vyšší. Světová zdravotnická organizace přitom doporučuje procent pětasedmdesát.

Proočkovanost proti chřipce
Zdroj: ČT24/WHO/ockovaniprotichripce.cz

Také podle některých distributorů by bylo lepší, kdyby vakcíny byly pouze v lékárnách. „Lékárny jsou na to všechno zvyklé každodenním provozem. K vyskladnění vakcíny dostane kolegyně pokyn zhruba 30 až 45 minut před odjezdem auta na trasu,“ myslí si Zdeněk Sommer ze společnosti Pharmos, která provozuje sklad léčiv.

Jenže ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že stávající praxe je pro pacienty výhodnější a změnu proto zatím nechystá.