Už žádné chyby. Členové komisí procházejí před prezidentskými volbami důkladným školením

Členové volebních komisí absolvují školení (zdroj: ČT24)

Úředníci a statistici začali školit členy okrskových komisí před prezidentskými volbami. Jejich první kolo proběhne 12. a 13. ledna. Hlasování i sčítání bude jednodušší než při sněmovních volbách, přesto školitelé přípravy nepodceňují. Nechtějí připustit chyby, které udělaly některé komise na podzim při sněmovních volbách.

Výstrahou jsou špatně spočítané preferenční hlasy ve středních Čechách, jejich následné přepočítávání Nejvyšším správním soudem a výměna původně ohlášeného poslance za ODS – místo Petra Bendla se jím nakonec stal Martin Kupka. 

Na prvním setkání dostávají členové volebních komisí od úředníků řadu pokynů, i ty na první poslech úplně obyčejné – třeba ohledně zabezpečení volebních místností. „Tak jako neodejdete z bytu, abyste nezavřeli okno nebo nezamkli byt, tak totéž se týká volebních místností,“ školí je vedoucí odboru vnitřních věcí karlovarského magistrátu Jindřiška Gallová.

Nejdůležitější informace se ale týkají dění po uzavření volebních místností. Hlavní je nechybovat: „Abyste řádně sečetli hlasy a abyste nezmatkovali, pokud půjde o výpočetní techniku. Takže nespěchejte, jednejte v klidu,“ radí Gallová.

Členství v okrskové volební komisi vzniká složením a podpisem slibu. Jednotlivé okrsky si musí vylosovat svého předsedu a místopředsedu komise. Ti pak zodpovídají za všechno, co se ve volební místnosti děje.

Oproti sněmovním volbám budou ty prezidentské výrazně jednodušší. Voliči si vyberou jeden z devíti hlasovacích lístků a už ho nijak neupravují. Jen ho za plentou vloží do obálky a tu pak vhodí do urny.

V Karlových Varech bude zároveň referendum

Odměny za účast ve volební komisi v prezidentských volbách a při referendu v Karlových Varech
Zdroj: Magistrát města Karlovy Vary

Například v Karlových Varech ale bude členů volebních komisí potřeba dvakrát víc než obvykle. S prezidentskými volbami se tam koná i místní referendum o Vřídelní kolonádě.

Město přitom bojuje s nezájmem lidí o práci v komisích. Odměny pro komisaře v případě referenda určilo zastupitelstvo a jsou ještě o 200 korun nižší než ty, které určuje zákon za prezidentské volby. Částky se navíc daní 15 procenty. 

„Do komise se může přihlásit kdokoliv, podmínkou je, že je to občan České republiky a musí mu být 18 let,“ uvádí Martina Košíková z odboru vnitřních věcí magistrátu. Školení volebních komisí pro referendum se koná 4. ledna. Pokud se do té doby nepřihlásí další zájemci, chybějící komisaře bude muset magistrát doplnit svými úředníky.