Starostové ani ČSSD vládu ANO nepodpoří. Komunisté připustili toleranci kabinetu

Starostové ani ČSSD vládu ANO nepodpoří. Komunisté připustili toleranci (zdroj: ČT24)

Hnutí ANO ve středu pokračovalo v jednáních s jednotlivými stranami. ČSSD, komunisty a Starosty a nezávislé požádalo o podporu menšinového kabinetu. Sociální demokraté i Starostové vládu nyní podpořit odmítli. Podle šéfa ANO Andreje Babiše ale ČSSD nevyloučila spolupráci v případě druhého pokusu o vládu. ANO s ní vidí velkou programovou shodu. Komunisté se o případné toleranci kabinetu rozhodnou až den před hlasováním o důvěře.

Starostům podle předsedy Petra Gazdíka vadí obvinění šéfa ANO Andreje Babiše. Nechtějí být ani součástí hlasovací koalice s SPD a KSČM. „Jsme žádáni o důvěru menšinové vládě hnutí ANO ve chvíli, když ono už si ji evidentně podle hlasování v posledních týdnech získalo někde úplně jinde,“ poukázal místopředseda STAN Vít Rakušan na spolupráci ANO, KSČM a SPD ve sněmovně.

„Nebudeme stát jako stafáž projektu, který se opírá o podporu stran pro nás nepřijatelných, které považujeme za extremistické,“ uvedl předseda poslaneckého klubu STAN Jan Farský další důvod, proč Starostové menšinovou vládnu ANO nepodpoří.

Gazdík: Vládu ANO nepodpoříme (zdroj: ČT24)

Starostové zároveň upozornili, že jejich výhrada se netýká osobně Babiše, ale že považují za nepřijatelné, aby jakýkoli premiér čelil trestnímu stíhání. „Vyjádřením důvěry této vládě bychom také vyjadřovali nedůvěru policii a státnímu zastupitelství, to by nebylo zdravé pro právní stát,“ řekl Farský.  

Hnutí STAN je ale připraveno spolupracovat s vládou při projednávání konkrétních zákonů, které jsou v souladu s jeho programem. Gazdík v této souvislosti zmínil zákon o státní službě, školskou reformu nebo elektronizaci státní správy. Starostové jsou připraveni poskytnout vládě i své expertní týmy, aby bylo možné dosáhnout shody na podobě zákonů ještě předtím, než přijdou do sněmovny.

Programové prohlášení vlády ANO Gazdík označil za „mix bohulibých cílů a populismu“. V některých věcech se podle něj Starostové s ANO shodnou, v jiných se zásadně liší. Farský přitom programové prohlášení Babišova kabinetu zpochybnil, podle něj se ukazuje rozpor mezi záměry vlády a činy vládních poslanců, když v úterý při projednávání rozpočtu nepodpořili návrh STAN přidat peníze do školství, ačkoli to vláda má ve svých záměrech.

KSČM připustila toleranci menšinové vlády

Hnutí ANO se ve středu sešlo i s komunisty. O případné toleranci vlády se podle svého předsedy Vojtěcha Filipa chtějí rozhodnout až den před hlasováním o důvěře ve sněmovně. Filip zároveň odmítl, že by tolerance kabinetu mohla souviset se jmenováním Zdeňka Ondráčka (KSČM) do čela sněmovní komise pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Přímou podporu vlády podle Filipa vylučují některé zásadní rozdíly, které mají komunisté s ANO například v bezpečnostní oblasti. Připustil ale možnost tolerance menšinového kabinetu. „Myslím, že to zásadní, co bylo řečeno, je, že my dáme naše připomínky (k programovému prohlášení) a oni se vyjádří k našim prioritám,“ řekl ke schůzce. 

KSČM připustila toleranci menšinové vlády (zdroj: ČT24)

K návrhu programového prohlášení má KSČM výhrady, i když v některých částech se s ANO shoduje. Komunisté proto podle Filipa doufají, že návrh, který kabinet schválil v pondělí, je skutečně jen návrhem. „Že není konečný. Některé věci v něm se mi zdály velmi povrchní, dokonce ani nebyly formulovaný tak, aby byly srozumitelné,“ uvedl. 

Komunisté krátce po volbách předložili několik podmínek pro toleranci vlády, požadovali mimo jiné zákon o obecném referendu. „Referendum v programovém prohlášení není, ale ANO je ochotno o něm jednat. Ale shodli jsme se na ochraně základních surovin, nerostného bohatství,“ konstatoval Filip. Babiš po schůzce řekl, že jednání s komunisty budou pokračovat.  

ČSSD vadí diktát ze strany ANO

Jako poslední proběhla ve středu schůzka se sociálními demokraty. ČSSD dál vylučuje podporu vlády. Podle bývalého ministra vnitra Milana Chovance se jednání o podpoře nedají vést způsobem, jakým to dělá Babiš, když staví partnery před hotovou věc. 

„Jednoznačně jsme deklarovali, že takto se jednání o podpoře vlády vést nedají,“ řekl. ČSSD podle něj nemůže podpořit kabinet, když se vůbec nemohla účastnit jednání o programovém prohlášení či o obsazování vlády. „Pokud bude hnutí ANO někdy v budoucnu chtít vážně debatovat o osudu ČR, tak jsme připraveni tuto debatu vést,“ řekl. 

Chovanec nechtěl spekulovat o tom, jaká bude situace při případném druhém pokusu o sestavení vlády. Ochota sociální demokracie jednat o budoucnosti země ale podle něj neznamená rovnou přímý vstup do vlády. Bývalý ministr si ale nepřeje ani konání předčasných voleb. 

Babiš po jednání na tiskové konferenci řekl, že ČSSD sice odmítla podpořit menšinovou vládu hnutí ANO, nevyloučila ale spolupráci v případě druhého pokusu o sestavení kabinetu.  Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek dodal, že vidí mezi sociální demokracií a ANO velkou programovou shodu.

Hnutí se už v úterý sešlo s politiky z ODS a KDU-ČSL. Ti dali na schůzkách najevo, že s podporou jejich poslanců ANO počítat nemůže. Sérii konzultací ukončí Babiš ve čtvrtek, kdy se se svým týmem sejde s Piráty, SPD a TOP 09.

Premiér nechtěl předjímat, jakou má jeho vláda šanci na získání důvěry, když z pěti oslovených sněmovních stran zatím čtyři jednoznačně podporu kabinetu odmítly. Jednání podle něj teprve začala, hnutí ANO si je musí vyhodnotit. Připomněl také, že po Novém roce chce vést se stranami druhé kolo rozhovorů. O důvěru sněmovnu požádá 10. ledna.