Žádný klid a mír. Cestování před Vánocemi komplikují vyprodané vlaky a rozkopaná dálnice

Události: Vytížená předvánoční doprava (zdroj: ČT24)

Největší shon připadne na pátek 22. prosince. Tradičně bývá před víkendem ve vlacích a na silnicích plno, teď dopravci čekají navíc vlnu „svátečních cestujících“. Na železnici by měly zlepšit situaci posilové vozy, České dráhy slibují, že nabídnou o tisíce míst k sezení více než obvykle, Regiojet rovněž slibuje výrazně prodloužené soupravy.

Letošní Vánoce jsou výjimečné tím, že i během svátků zůstává omezený provoz na nejvytíženější dálniční tepně spojující tři největší města v Česku. Dálnice D1 je kvůli zpoždění prací průjezdná jen zúženými pruhy a sníženou rychlostí v úseku Velké Meziříčí – Lhotka, tedy mezi 146. a 153. kilometrem.

Za pět stavebních sezon, kdy modernizace D1 probíhá, se něco takového stalo poprvé. Zatím se i přes zpoždění některých staveb vždy podařilo před Vánocemi přerušit práce tak, že bylo možné během svátků využívat dálnici v plné šíři.

Žádné další velké komplikace by ale cestování ztěžovat neměly. Na železnici budou v předvánoční pátek mimo provoz tři tratě, nejde však zdaleka o ty nejvytíženější. Na Moldavu v Krušných horách nejezdí vlaky od jarního sesuvu, u Zruče nad Sázavou je dlouhodobá výluka od září. Výluka je také v přeshraničních úsecích u německé Žitavy, všechny stanice v Česku však vlaky obsluhují, do autobusů je nutné přestoupit například při cestě z Hrádku nad Nisou do Varnsdorfu.

Na silnicích pak zůstává vedle omezení na D1 například několik rozkopaných úseků na silnici I/13 mezi Děčínem a Teplicemi či zúžená silnice I/3 severně od Českých Budějovic, kde probíhá stavba dálnice.

Vlaky budou plné, i když pojede vše, co může

Zatímco při cestování po silnici jsou dopravní omezení a případné nehody skutečně tím zásadním, co působí zpoždění a cestování znepříjemňuje, na železnici je prvním úkolem vůbec se do vlaku dostat. Zejména v pátek, ale ani v sobotu to nebude snadné. Velký zájem je navíc o cestování již ve čtvrtek odpoledne.

Vlaky s povinnou rezervací, jako je Pendolino nebo spoje soukromých dopravců, jsou prakticky vyprodané. V pátek bude problém sehnat místenku i na dopolední spoje. Běžné expresy a rychlíky sice vyprodat nelze, ale i přes plánované nasazení posilových vozů vážně hrozí, že si cestující bez místenky nesednou. Pořízení místenky doporučil mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský – a to i proto, aby dopravce sám věděl, kolik lidí pojede, a mohl případně zařadit další posily.

Již předem přitom s výrazným posílením počítá. Soupravy, které bývají standardně pětivozové či šestivozové, pojedou před Štědrým dnem i s deseti vagony. „Nejvíce posil pojede tradičně z Prahy na Moravu a posíleny budou také spoje směrem na Slovensko,“ upřesnil mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský, celkem půjde o tisíce míst k sezení navíc. Dodal, že kromě plánovaných posil rovnou zařazených do souprav budou v Praze, Brně, Olomouci a Bohumíně čekat i další vozy. „Tyto vozy bude možné operativně připojit podle vytížení jednotlivých vlaků,“ plánují dráhy.

obrázek
Zdroj: ČT24

Probraná je nabídka i u soukromých dopravců. Regiojet však slíbil, že své vlaky ještě operativně prodlouží. „Máme dopředu v rezervačním systému základ soupravy a pak navyšujeme počet vozů,“ uvedl mluvčí dopravce Aleš Ondrůj. Například na spoji z Prahy do Košic by mělo jet třináct, možná i patnáct vozů. Také Arriva připojí na některé své motorové expresy do Nitry druhou jednotku, čímž kapacitu svých vlaků zdvojnásobí.

Vyprodané povinně místenkové vlaky a preventivně posílené ostatní budou i v sobotu dopoledne. Až později odpoledne se začne situace zlepšovat.

UDÁLOSTI: Z depa vyrazily posilové vozy. Před Vánoci jsou jich potřeba desítky (zdroj: ČT24)

Na Štědrý večer pojede jen málokterý vlak

Samotné vánoční svátky pak budou na železnici klidnější. Tradičně přicházejí právě o Vánocích ke slovu i svébytná omezení. Na Štědrý den a na Boží hod, případně i v dalších dnech nejedou vlaky, které mají v hlavičce v jízdním řádu poznámky s čísly 10–16. Praktický dopad je zejména ten, že po 16. hodině na Štědrý den pozvolna utichne provoz na železnici, nejprve umlkne klapot kol na vedlejších tratích, poté přestanou odjíždět dálkové vlaky, nejpozději po 19. hodině se k nim připojí i příměstské vlaky na hlavních tratích.

Vlaky a sníh
Zdroj: David Modrý/ČTK

Večer bude možné cestovat už pouze vybranými spoji – některými regionálními vlaky v okolí Prahy, ovšem se značně prořídlými intervaly, pojedou také některé významné noční spoje, mj. rychlík Chopin, který spojuje Varšavu s Vídní, nebo vlak Slovakia z Prahy do Košic. Podobné to bude i na Boží hod ráno, zhruba od devíti hodin by ale již měly jet všechny vlaky s výjimkou těch, které nejezdí v neděli. Nepojede ale také několik vlaků večer, například expres z Prahy do Vsetína po sedmé hodině nebo rychlík do Brna po osmé.

Situace známá z Vánoc se bude opakovat i na přelomu roku, mnoho spojů, které nejezdí na Štědrý den, nejede zároveň ani na Silvestra a podobně bude provoz utlumený na Nový rok dopoledne.

MĚSTSKÁ HROMADNÁ DOPRAVA

Městská hromadná doprava: Dvě noci budou delší

Do 23. prosince se bude běžnými jízdními řády řídit i městská hromadná doprava. V Praze platí poslední předvánoční sobotu ještě adventní posílený jízdní řád se zkrácenými intervaly v metru a zvýšenou kapacitou tramvajových linek, na kterých jindy jezdívají pouze jednovozové soupravy. Jinak budou ale platit 23. prosince sobotní jízdní řády a těmi se bude pražská MHD řídit i na Štědrý den, přestože připadá na neděli.

Tak jako každý rok ale budou běžné jízdní řády platit pouze do 18 hodin, kdy již vyjedou noční linky a ty budou v půlhodinových (u tramvají a většiny autobusů) či hodinových (u některých autobusů) intervalech jezdit až zhruba od 7 hodin na Boží hod. Metro bude jezdit i na Štědrý den večer, ale pouze ve dvacetiminutových intervalech. Lanovka a přívozy potom nebudou od 18 hodin jezdit vůbec, vlaky potom podle výše popsaného schématu v prodlouženém intervalu přibližně do 22 hodin.

Brně bude situace podobná. Na Štědrý den sice budou jezdit denní linky jako v sobotu, ale zdaleka ne celý den. Noční provoz začne již po 16. hodině, pak budou od 17 do 23 hodin každých 20 až 30 minut rozjezdy nočních linek a poté již každou hodinu.

Brněnská vánoční tramvaj
Zdroj: Igor Zehl/ČTK

Ostravě pak bude na Štědrý den nedělní provoz do 17 až 18 hodin, poté budou jezdit s prodlouženými intervaly, v případě tramvají se prodlouží z 15 na 30 minut.

Na Boží hod vánoční, tedy v pondělí 25. prosince, ožijí města až v pozdějších hodinách, v Praze budou denní linky MHD jezdit až od 7 hodin, v Brně od 6 hodin, v Ostravě naopak až od 8 hodin. Budou se potom řídit nedělními (v Brně sobotními) jízdními řády a ty budou platit i 26. prosince.

Podobná bude situace i v dalších městech. Například v Plzni bude na Štědrý den provoz výrazně omezen po 19. hodině až do 8 hodin na Boží hod, v Olomouci bude omezení již po poledni a provoz denních linek skončí po 17. hodině.

V pracovní dny mezi Vánocemi a silvestrem se bude MHD sice řídit jízdními řády pro pracovní dny, ale s omezeními. V Praze nepojdou školní linky a spoje, ale ani posilové tramvajové linky 4 a 21 ani autobusy číslo 239. V Ostravě nebudou mezi svátky jezdit linky 6, 9, 10, 66, 73, 92, 96,103, 109 a 110 a na sedmi dalších linkách budou celý týden platit nedělní jízdní řády. Na ostatních linkách nepojedou spoje označené v jízdním řádu poznámkou „c“.

Zvláštní režim připravil organizátor pražské MHD na přelom roku. Na Silvestra se bude doprava řídit sobotními jízdními řády. Platit budou zhruba do 22 hodin. Potom nastane neobvyklý mix – vyjedou noční tramvajové linky, které však budou mít zkrácené intervaly na 15 minut, nad ránem pak budou jezdit po dvaceti minutách. Zároveň bude jezdit část denních autobusových linek, a to až do 2 hodin, kdy je nahradí noční linky, z nichž některé budou mít rovněž zkrácené intervaly. Současně bude až zhruba do 2 hodin jezdit metro. Na Nový rok pak budou platit nedělní jízdní řády, avšak až zhruba od 7 hodin, kdy teprve skončí provoz nočních linek.

Přelom roku s tramvají a policií na Václavském náměstí
Zdroj: ČTK/MDW

Brněnská MHD se na Silvestra bude řídit sobotními jízdními řády do 20 hodin, od 21 hodin pak budou jezdit noční linky s dvacetiminutovými intervaly, od 23 hodin pak s hodinovými, a to až do 6 hodin Nového roku, kdy se opět rozjede denní MHD, a to podle nedělních jízdních řádů.

Ostravě pak začnou silvestrovská omezení po 19. hodině a potrvají do 8 hodin druhého dne. Podobné to bude v Plzni, zatímco v Olomouci se souhrnné omezení denních linek nedotkne, předčasně po 17. hodině ale skončí provoz na linkách 16, 25 a 27.

Protože 2. ledna budou ještě prázdniny, vyhlásil pražský ROPID i na novoroční úterý provoz podle prázdninových jízdních řádů, cestující se tedy nedočkají mimo jiné tramvají číslo 4 a 21. Prázdninovými jízdními řády se budou v úterý řídit tramvaje či autobusy a trolejbusy i v dalších městech, než se 3. ledna vrátí plnohodnotný provoz MHD.