Přečíst si Babišův spis musí poslanci na policii. Do sněmovny ho nedostanou kvůli obavám z kopií

Spis o případu dotace na Čapí hnízdo nezašle policie do Poslanecké sněmovny. Členové mandátového a imunitního výboru, kteří chtějí materiál prostudovat, se tak musí vydat na pražské policejní ředitelství. Policie žádá sněmovnu o vydání premiéra Andreje Babiše (ANO) a místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka, členové výboru dají v lednu doporučení plénu, které nakonec rozhodne.

Podle deníku Právo policisté spis do sněmovny neposlali kvůli obavám, že by spis mohl případně vidět také někdo jiný, i z možného kopírování.

Policie žádá sněmovnu o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka již podruhé – po zářijovém vydání získali oba poslanci znovu imunitu v říjnových volbách, kdy byli znovu zvoleni. Stejně tak dvakrát žádal mandátový a imunitní výbor, aby policisté půjčili trestní spis do sněmovny – a policie žádost dvakrát odmítla.

„Mandátový a imunitní výbor dostal takovouto odpověď během pondělí,“ uvedl předseda výboru Stanislav Grospič (KSČM).

Poslanci tak mohou do spisu nahlédnout pouze na pražském policejní ředitelství, a to v termínech, které od policie dostali. Deník Právo uvedl, že součástí spisu je 27 svazků asi se 7500 stránkami, takže by byl jeho transport složitý. Především ale nechtějí policisté materiál vydat, protože nemají jistotu, že by se k němu ve sněmovně nedostal někdo jiný než poslanci z výboru nebo z něj dokonce něco neokopíroval.

Část opozičních stran kritizovala již samostnou žádost o vydání spisu do sněmovny. „Už to začíná zavánět obstrukcemi, aby se ta věc neprojednávala,“ řekl minulý týden, když výbor žádost schválil, Jakub Michálek (Piráti). Podobně se nyní vyjádřil další člen výboru Miroslav Kalousek (TOP 09). „Zdá se, že Andrej Babiš stále ještě nemá zajištěný dostatek hlasů pro nevydání a je mu třeba poskytnout čas, aby to zvládl,“ míní. Podotkl, že seznámit se se spisem není pro vydání potřeba, protože poslanci neposuzují vinu či nevinu svých vydávaných kolegů.

Předseda SPD Tomio Okamura pak upozornil, že zástupci jeho hnutí v mandátovém a imunitním výboru se již se spisem seznámili na policejním ředitelství. „Nemáme důvod čekat na to, až to někdo přinese do sněmovny,“ uvedl Okamura. Podotkl, že zároveň nevidí důvod, aby SPD hlasovala proti vydání. „Nedostal jsem od našich dvou poslanců žádné nové informace, takže v tuto chvíli nevidím žádnou změnu v našem stanovisku,“ dodal.

Stanislav Grospič odmítl, že by žádost o spis jednání výboru zdržovala. Jeho členové se k případu Čapí hnízdo opět sejdou v lednu. Na příští schůzi by měli své postoje členům výboru sdělit sami poslanci Babiš a Faltýnek, přijít by měl i vyšetřovatel a státní zástupce.

Policie obvinila vedle Babiše a Faltýnka kvůli padesátimilionové dotaci na farmu Čapí hnízdo dalších devět lidí včetně manželky premiéra Moniky Babišové. Babiš je podezřelý z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů EU. Faltýnka policie podezírá z dotačního podvodu. Oba podezření odmítají a hovoří o politické motivaci stíhání.

  • Týká se přidělení padesátimilionové dotace z roku 2008 na vybudování rekreačního areálu s ubytováním Čapí hnízdo na Benešovsku.
  • Evropské peníze, které byly určeny na podporu malých a středních podniků, získala firma Farma Čapí hnízdo. Původně se jmenovala ZZN Agro Pelhřimov a dříve spadala do holdingu Agrofert ovládaného Andrejem Babišem.
  • V době, kdy se však společnost Farma Čapí hnízdo ucházela o dotace, už měla anonymní majitele, a nebylo tak jasné, kdo ji vlastní. Babiš až po letech, kdy tvrdil, že neví, kdo farmu v rozhodné době vlastnil, nakonec ve sněmovně přiznal, že vlastníky byli v určité době jeho dvě dospělé děti a bratr jeho současné manželky.
  • Policie však má podezření, že se jednalo o formální a fiktivní převod akcií a že ve skutečnosti za firmou stál od počátku Agrofert ovládaný Andrejem Babišem. Tedy že firma Farma Čapí hnízdo nebyla nikdy malým či středním podnikem, a neměla tak na dotace nárok.
  • V roce 2014 pak společnost Farma Čapí hnízdo zanikla a stala se součástí jiné firmy ze skupiny Agrofert.