Příští rok by mělo proběhnout další společné jednání české a izraelské vlády. Tentokrát v Praze

Premiér Andrej Babiš (ANO) telefonicky pozval izraelského premiéra Benjamina Netanjahua na společné jednání vlád obou zemí, které by se mělo konat příští rok v květnu. Česko a Izrael spolu udržují nadstandardní vztahy a Sobotkova vláda dvakrát zasedala v Izraeli. Obdobné vztahy udržuje česká vláda také s Polskem a Slovenskem.

„Slíbil mi, že by mohl v květnu přijet do Prahy. Izrael je pro nás dlouhodobě strategický partner. Bylo tam vícero našich vlád, takže jsme se bavili o našich vztazích, to je pro mne důležitá agenda,“ řekl Babiš.

Netanjahu podle něj poznamenal, že se bude snažit přijet. Návštěva má být totiž součástí oslav 100. výročí založení československého státu.

obrázek
Zdroj: ČT24

Společné jednání v příštím roce začal domlouvat už minulý premiér Sobotka, když o tom hovořil letos v létě se svým izraelským protějškem na okraji summitu visegrádské čtyřky v Maďarsku.

„Koneckonců Masaryk navštívil židovské osady v Palestině a jeho syn Jan Masaryk byl člověk, který se výrazně angažoval při dodávkách zbraní pro vznikající izraelský stát. I tato linka hraje důležitou roli,“ uvedl tehdy Sobotka k plánovanému setkání v roce 2018.

Společný policejní tým i spolupráce v oblasti kybernetiky

Obě země spolupracují například v oblasti bezpečnosti. Letos v létě dohodli ministři vnitra, že budou obě země spolupracovat v oblasti kybernetické bezpečnosti nebo ochrany tzv. měkkých cílů, za které se považují místa s vysokou koncentrací lidí, jež nejsou trvale chráněna a jsou snadným terčem například pro teroristický útok. Česká a izraelská policie také sestavují speciální tým,  jehož cílem bude rychlejší výměna důležitých informací.

Česko a Izrael chtějí posílit i spolupráci ve vyspělých technologických oborech, jako je robotika nebo kybernetika. Posílit má například program česko-izraelské spolupráce v aplikovaném a experimentálním vývoji Gesher a evropský program Horizont 2020, v němž jsou desítky miliard eur a do něhož je Izrael zapojen. Rozšířit se má i spolupráce v automobilovém průmyslu a ve vývoji autonomních vozidel.