Spor o Ondráčka rozhodnou poslanci. Komunisté totiž jeho nominaci do čela komise pro GIBS nestáhnou

Kováčik v OVM: Nominaci Ondráčka do čela komise nestáhneme (zdroj: ČT24)

KSČM se nevzdá nominace svého poslance Zdeňka Ondráčka, který před listopadem 1989 zasahoval proti demonstrantům jako člen pohotovostního pluku SNB, do čela komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). V pořadu Otázky Václava Moravce to prohlásil předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. Ondráčka v pátek sněmovna nezvolila, druhé kolo proběhne v úterý. Předseda komunistů Vojtěch Filip doufá, že si předseda ANO Andrej Babiš při druhé volbě mezi svými poslanci „zavede pořádek“.

„Poslanecký klub KSČM nemá důvod jednat o tom, že by uprostřed volby před druhým kolem svého kandidáta – jiného nemáme, máme pouze jediného – stáhla a nahradila ho jiným,“ uvedl Kováčik. Podle jeho slov nebyla vůči KSČM dodržena předem přijatá dohoda o tom, že Ondráček komisi povede.

Také hnutí ANO vyzvalo komunisty, aby zvážili možnost nahradit Ondráčka přijatelnějším kandidátem. Podle spekulací to byla právě část poslanců hnutí, kteří v páteční tajné volbě pro Ondráčka nehlasovali. Nynější poslanec KSČM získal 85 ze 186 hlasů a ke zvolení mu chybělo 9 hlasů.

Babiš by si měl mezi poslanci udělat pořádek, tvrdí Filip

V Ondráčkovo zvolení ve druhém kole věří i předseda komunistů Vojtěch Filip. „Na rozdíl od KSČM, kterou řídí stranické orgány, hnutí ANO řídí Andrej Babiš direktivně. Doufám, že pořádek ve svém hnutí při druhém kole volby zavede,“ uvedl v sobotním projevu na zasedání ústředního výboru komunistické strany Filip.

Komunista Ondráček o své minulosti u SNB: Mám právo nic neříkat (zdroj: ČT24)

Ondráčkovu nominaci odmítla většina sněmovních frakcí včetně Pirátů. Odmítavé stanovisko potvrdil v Otázkách Václava Moravce jejich místopředseda i místopředseda sněmovny Vojtěch Pikal. Podle Kováčika dohodu, že právě Ondráček povede komisi pro kontrolu GIBS odsouhlasily všechny sněmovní strany.

Pikal ale uvedl, že Piráti jasně deklarovali, že Ondráčka nepodpoří. „Nemáme problém s tím, aby komisi řídila KSČM,“ prohlásil místopředseda Pirátů s výzvou, aby komunisté vybrali jiného kandidáta. Podle Kováčika je ovšem právě Ondráček nejlépe kvalifikovaný pro tuto funkci.