V Praze se demonstrovalo proti konferenci evropských protiimigračních stran

Události: Demonstrace kvůli konferenci nacionalistických stran (zdroj: ČT24)

Stovky lidí v Praze protestovaly proti konferenci evropských nacionalistických a protiimigračních stran. Podle demonstrujících strany zneužívají vlny odporu k uprchlíkům. Na pozvání hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury přijeli do Česka šéfka francouzské Národní fronty Marine Le Penová či nizozemský politik Geert Wilders, aby představili své vize ohledně spolupráce zemí v Evropě.

Několik set lidí se odpoledne sešlo na pražských Roztylech, odkud se vydali k hotelu, kde se konference konala. „Chceme ukázat, že Česká republika není lhostejná k projevům nenávisti, šíření dezinformací, kterých se SPD hojně dopouští, a chceme nenásilnou formou vyjádřit protest proti tomu,“ řekl organizátor protestu Jan Cemper.

Demonstranti s vlajkami Evropské unie za hlasitého hvizdu vykřikovali hesla „Hanba“ či „Proti fašistům“.

Demonstranti se snažili zablokovat příjezdové cesty k hotelu. Lidi bydlící v okolí protestující projet nechali, do hotelu se ale nedostalo několik autobusů s účastníky konference. „Tihle lidé by prostě měli být zatčení a odvedení. Abychom mohli projít a pokračovat v demokracii,“ uvedla europoslankyně za britský UKIP Janice Atkinsonová, která se společně s kolegy musela vydat k místu konání konference pěšky.

Policie nasadila do akce stovky lidí, žádné větší komplikace ale řešit nemusela. 

Demonstrace proti konferenci se konala i v pátek, kdy se v centru Prahy podle policie sešlo zhruba tři sta lidí, převážně levicových aktivistů. Páteční jednání SPD a stran sdružených ve frakci Evropa národů a svobody (ENF) bylo uzavřené.

Marine Le Penová, Tomio Okamura a Geert Wilders na pražské konferenci
Zdroj: ČT24

Wilders doufá, že ČR bude nadále odmítat masovou migraci

Le Penová řekla, že Evropská unie kráčí proti smyslu dějin. Nová struktura Evropy by podle ní měla být založena na spolupráci svrchovaných států. Protiimigrační strany by měly využít toho, že je EU u konce s dechem a v příštích evropských volbách ji porazit zevnitř.

Geert Wilders zdůraznil, že je třeba zabránit masové migraci, i kdyby to znamenalo vybudovat nějakou zeď. S odkazem na blíže nespecifikovanou vědeckou studii se snažil varovat před tím, že přísun migrantů zvýší podíl muslimského obyvatelstva v některých evropských státech až na 20 či 30 procent. „Za 30 či 50 let bude Česká republika na severu a na jihu obklopena zeměmi, kde bude 20 procent obyvatel vyznávat muslimskou víru. To je, jako by se Česko stalo Pásmem Gazy,“ řekl Wilders.

„Jsme přesvědčenými Evropany, Evropa ale nemá být odnárodněný stát řízený byrokraty z Bruselu,“ uvedl předseda SPD Tomio Okamura. Evropu podle něj ohrožuje degradace tradičních hodnot, potlačování vlastenectví. „Ohrožuje nás muslimská kolonizace Evropy,“ prohlásil.

Letos v lednu se konference frakce ENF konala v německém Koblenci. Le Penová na ní vyzývala k opuštění eura, Wilders mluvil o konci používání politické korektnosti. Do stotisícového města na soutoku Rýna a Mosely tehdy dorazily zhruba tři tisíce levicových demonstrantů, kteří v blízkosti místa konání konference umístili sochy Adolfa Hitlera a Josifa Stalina. K násilným konfliktům ale nedošlo.