Marek Hilšer: Prezident má kultivovat politiku a otevírat důležitá témata

Marek Hilšer: Prezident má kultivovat politiku (zdroj: ČT24)

Kandidát na prezidenta Marek Hilšer míní, že hlava státu by měla kultivovat politiku a otevírat důležitá témata – sám za ně považuje například kvalitu zdravotnictví a školství. Jeho kandidatura podle něj dokazuje, že i obyčejný občan může něčeho docílit. Řekl to v rozhovoru pro Události ČT.

Česká televize vysílala v Událostech rozhovory s prezidentskými kandidáty v abecedním pořadí.

Na co byste se po svém případném zvolení na Hrad zaměřil?

Já jsem vstoupil do prezidentského klání proto, že bych chtěl kultivovat českou politickou scénu. Myslím si, že prezident musí být svědomím politiky a je dobře, aby byl zcela nezávislý na nejrůznějších politických lobby a klientelistických sítích.

Za druhé, já jsem lékař, respektive věnuji se lékařské vědě, a chtěl bych se věnovat kvalitě zdravotnictví u nás. Já bych se nechtěl dočkat toho, abychom přišli do nemocnice a neměl se o nás kdo postarat.

A za třetí, velice vážně cítím to, že bychom měli pracovat na reformě českého školství. Já vím, že to nejsou ústavní pravomoci prezidenta, ale myslím si, že prezident musí být otvíračem nebo katalyzátorem důležitých politických témat, která mají význam pro naši budoucnost.

Než jste ohlásil kandidaturu, upozornil jste na sebe jako občanský aktivista celou řadou akcí. Házel jste třeba melouny na protest proti vysokoškolskému zákonu, na Úřadu vlády jste se zase svlékl do půl těla kvůli ruské politice vůči Ukrajině. Je taková forma protestu pro potenciální hlavu státu vhodná? Nemůže vám u části veřejnosti naopak uškodit?

Já si myslím, že ne. Ono to ukazuje, že já jsem vždycky s lidmi. Možná jste ještě mohla zmínit, že jsem kdysi také organizoval protesty proti Topolánkově vládě, a to proti skryté privatizaci fakultních nemocnic, kdy jsme měli obavy o to, že bude omezena péče a výuka mediků. Já jsem vždy byl s lidmi, nebojím se ten názor říct a myslím si, že to je vlastnost, kterou by prezident měl mít. On je to vlastně přerod z aktivního občana do politika. Politik, který přebírá odpovědnost a už nejen kritizuje, ale také se stará o ty věci.

O prezidentské křeslo se ucházíte díky podpoře senátorů. Od lidí jste potřebných 50 tisíc podpisů nesehnal, měl jste jich 44 tisíc, do boje o Hrad nicméně jdete. Proč? Je v tom třeba i snaha se zviditelnit?

To rozhodně ne. Já jsem se podpisy snažil sbírat celý rok, bohužel mezitím vláda změnila podmínky, takže jsem musel dlouhou dobu čekat, než bude zákon přijat. Pak jsem sbíral. Měl jsem určitý hendikep, že nejsem žádná celebrita ani člověk, za kterým by stály nějaké finanční skupiny, které by mi zaplatily anebo pomohly se sběrem podpisů, ale přesto jsem získal velký počet. Takže si myslím, že to je docela úspěch.

Ukazuje to také, že i obyčejný občan může vstoupit za svými reprezentanty do Senátu, za politiky, kteří jsou nezávislí, a může jim představit nějaký projekt a oni na to přistoupili. Ukazuje to, že v naší zemi může i obyčejný občan něčeho docílit. A já bych chtěl, aby toto bylo poselství mé prezidentské kampaně. Takže rozhodně to není zviditelnění.

Jmenoval byste vládu, která nemá předjednanou podporu ve sněmovně?

Nejmenoval.

Jsou nějaké otázky, o kterých byste nenechal lidi rozhodovat v referendu?

Nejsou.

Jste pro zavedení eura?

Jsem pro zavedení eura v situaci, kdy to bude pro naši zemi výhodné a kdy to neohrozí naši prosperitu.