Majiteli growshopů Otipkovi propadne zabavené zboží za 12 milionů, potvrdil soud

Kvůli šíření toxikomanie propadne dvěma firmám provozujícím growshopy zabavené zboží v hodnotě až 12 milionů korun. Rozhodl o tom Městský soud v Praze. Ten odmítl stížnosti odsouzeného Michala Otipky a jeho spolupracovníka, které oba podali na rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 3 z července 2016.

„Městský soud v Praze zamítl stížnost obou pánů. Bylo tak potvrzeno mé původní rozhodnutí z července loňského roku. V rámci tohoto řízení nebyly zajištěny finanční prostředky, ale byly zabrány věci, které nabízeli ve svých obchodech,“ řekl ČT soudce Obvodního soudu pro Prahu 3 Radek Mařík.

Policie zabavila zboží na pěstování konopí při razii na podzim 2013. Odvolací soud potrestal Otipku roční podmínkou loni v dubnu. Zvrátil tak verdikt Obvodního soudu pro Prahu 3 z prosince 2015, kdy byl sice Otipka uznán vinným, nicméně soud se ho rozhodl nepotrestat. S trestem jednoleté podmínky odešel také spolumajitel growshopů Jakub Smolík.

Growshop Michala Otipky (archivní foto)
Zdroj: ČT24

Dvojice se dostala před soud kvůli provozování velkoobchodu v Letňanech, kamenného obchodu na Žižkově a on-line obchodu. Na webu podle obžaloby Otipka se Smolíkem propagovali ucelený sortiment zboží vhodný pro pěstování konopí s garancí vysokého obsahu THC.

Soudce Mařík ovšem už v prosinci 2015 konstatoval, že společenská nebezpečnost jednání obou mužů je nízká, a upozornil na to, že problematika growshopů nebyla z trestněprávního hlediska dlouhodobě řešena.

Informaci, že policie udělala zátah na prodejny, kde si zákazníci mohli koupit potřeby pro pěstování konopí, přinesl server iDNES.cz na podzim 2013. Několik desítek lidí bylo obviněno z šíření toxikomanie. Prodejci i majitelé obchodů podle policie spáchali trestný čin tím, že nabízeli a veřejně prezentovali materiály propagující pěstování a užívání marihuany.