Na většině území hrozí v noci a ráno ledovka, na severovýchod dorazí silný vítr

V části Česka hrozí v noci a ve čtvrtek ráno tvorba ledovky. V Moravskoslezském kraji a na Jesenicku, Šumpersku a Přerovsku pak v noci opět zesílí vítr, slábnout by měl v poledne. Aktuální výstrahu s nízkým stupněm nebezpečí vydal Český hydrometeorologický ústav. Kvůli očekávánemu sněžení zavřou o půlnoci silničáři pro nákladní auta silnici I/10 z Tanvaldu do Harrachova.

Přes české území bude podle meteorologů postupovat dále k východu okluzní fronta. „Ve středu večer a v noci na čtvrtek 14. prosince bude od západu přibývat oblačnost se sněžením, které bude pod tisíc metrů, na severu a severozápadě pod 400 metrů, přecházet v déšť, místy i mrznoucí s tvorbou ledovky, zejména na jihozápadě Čech, Českomoravské vrchovině a západě Moravy,“ uvedli meteorologové.

Upozornění před tvorbou ledovky platí pro Karlovarský a Plzeňský kraj od středečních 21 hodin do čtvrtečních 6 hodin. Pro celý Jihočeský kraj, Vysočinu a Svitavsko v Pardubickém kraji a pro části Jihomoravského a Olomouckého kraje a pro Bruntálsko v Moravskoslezském kraji pak od půlnoci do čtvrtečních 9 hodin.

Výstraha před ledovkou
Zdroj: ČT24

Při postupu fronty k východu bude také zesilovat v noci na čtvrtek jižní, postupně jihozápadní vítr. Na severovýchodě bude podle meteorologů místy s nárazy i v nižších polohách dosahovat rychlosti až 90 km/h, na horách až 125 km/h. Upozornění před silným větrem platí v Moravskoslezském a části Olomouckého kraje od půlnoci do čtvrtečního poledne.

Silnice do Harrachova do odvolání zavřená pro nákladní auta

Kvůli očekávanému silnému sněžení zavřou o půlnoci silniřáči pro auta nad 3,5 tuny silnici vedoucí z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska. „Podle předpovědi by během několika hodin mělo nasněžit okolo deseti centimetrů. Má se k tomu přidat i silný vítr,“ uvedl Petr Šén, ředitel společnosti Silnice LK, která má zimní údržbu krajských silnic v Libereckém kraji na starost.

Předpověď počasí
Zdroj: ČT24

Tento úsek se v posledních letech uzavírá preventivně skoro každou zimu,  k zablokování dopravy totiž stačí jeden uvízlý kamion v kopci. Uzavírka zhruba šestnáctikilometrového úseku pro kamiony bude platná do odvolání. Řidiči mají využít objížďku přes Hrádek nad Nisou po silnici I/35.