Pražská radnice chce co nejdřív opravit Libeňský most. A najít viníka zřícení lávky

Kdo může za pád lávky v pražské Troji? Odpověď na tuto otázku chce znát pražská radnice. Magistrát proto podal trestní oznámení na neznámého pachatele. Radnice v hlavním městě také chce co nejdříve zahájit opravu Libeňského mostu, který je v havarijním stavu. Jeho oprava vázne kvůli čekání, zda bude uznán kulturní památkou.

Ukázání na viníka by mělo být výsledkem trestního oznámení, které podala v pondělí pražská radnice na neznámého pachatele kvůli zřícené lávce mezi Císařským ostrovem a Trojou. Podle primátorky Adriany Krnáčové (ANO) mohl být spáchán trestný čin obecného ohrožení z nedbalosti.

„Něčí obrovské pochybení způsobilo velkou škodu městu, ale především zranění několika lidí. Podání trestního oznámení je proto naprosto logickým krokem a já chci, aby byla odpovědná osoba označena co nejdříve,“ uvedla Krnáčová.

„Je na policii posoudit, kdo mohl z nedbalosti v tomto konkrétním případě zavinit zřícení lávky, a to za situace, kdy existují pravidelné revizní posudky na technický stav,“ dodala primátorka.

Chci, aby byla odpovědná osoba označena co nejdříve.
Adriana Krnáčová
primátorka Prahy

Hlavní město nyní plánuje zavedení přívozu a stavbu provizorní lávky. Institut plánování a rozvoje zároveň vypracoval návrh změny územního plánu pro vybudování dvou nových lávek. Jedna bude na místě původní, druhá dále po proudu řeky.

Trosky původní lávky nyní odváží stavební firma na parkoviště u trojské betonárky, kde bude pokračovat jejich prozkoumávání odborníky.

Libeňský most chtějí opravit stůj co stůj

Současně se město připravuje na rekonstrukci Libeňského mostu, který je v havarijním stavu a po pádu lávky radnice už nechce jeho opravu oddalovat. Už v lednu by o zadání tendru na dodavatele mohli rozhodnout pražští radní.

  • Libeňský most spojuje od roku 1928 levobřežní čtvrť Holešovice s pravobřežní Libní. Po proudu řeky je v Praze patnáctým mostem, nachází se v ohbí řeky Vltavy a je po něm vedena dvoukolejná tramvajová trať. 
  • Pro veřejnost byl otevřen 29. října 1928 k 10. výročí vzniku Československé republiky. 
  •  

A to i v případě, že ministerstvo kultury do té doby nerozhodne o tom, zda je most přes Vltavu z roku 1928 kulturní památkou. Verdikt ministerstva je přitom pro město důležitý, podle něj stanoví postup oprav.

„Zadal jsem odboru rozvoje a financování dopravy úkol objednat projektovou dokumentaci na opravu mostu jako památkově chráněného,“ řekl v úterý náměstek Petr Dolínek (ČSSD). Ministerstvo nemá ze zákona určen termín, do kdy má rozhodnout, a město podle Dolínka už nemůže s opravou déle čekat.

Město přitom v minulosti plánovalo zbourání mostu a výstavbu nového. Proti tomu se ale zvedl odpor obyvatel i některých odborníků. Zastupitelé nakonec bourání odmítli a schválili opravu.

Od roku 1928, kdy byl Libeňský most uveden do provozu, nebyla ani jednou opravena jeho nosná konstrukce. Autory mostu, který spojuje Holešovice a Libeň, jsou architekt Pavel Janák a konstruktér František Mencl.