Dívka zachránila spolužáka, jemuž za volantem selhalo srdce. Stala se Gentlemanem silnic

Devatenáctiletá studentka zachránila život spolužákovi, řidiči auta, kterým společně s dalšími třemi spolužáky jeli do školy. Mladíkovi však za jízdy nečekaně selhalo srdce, dívka ho ale po nehodě dokázala přivést k životu. Teď dostala ocenění Gentleman silnic.

Běžná cesta autem do školy se letos v únoru pro devatenáctiletou studentku Petru Henzlovou a čtveřici spolužáků změnila v boj o život, když jeden z nich – řidič – za jízdy zkolaboval. Vůz poté u Chotěboře na Havlíčkobrodsku havaroval.

Po nehodě zůstalo auto na boku a mladík za volantem v bezvědomí. Jak se později ukázalo, mladíkovi selhalo srdce kvůli vrozené vadě, o které do té doby neměl tušení.

  • Projekt Gentleman silnic je společnou aktivitou České pojišťovny a Policie ČR. Jeho smyslem je inspirovat účastníky silničního provozu k tomu, aby se na cestách nechovali bezohledně, pomáhali si a nebyli k sobě lhostejní.

„Když už se auto zastavilo na boku, bylo mou prvotní snahou dostat všechny osoby ven. Dveře ale byly zablokované, ven jsme se dostali předním oknem,“ vzpomíná na první okamžiky po nehodě dívka.

Jakmile zjistila, že spolužák za volantem nedýchá a nemá puls, poskytla mu srdeční masáž. Při příjezdu záchranářů byl už mladík zpět při vědomí.

Dívka chce být záchranářkou

Devatenáctiletá studentka si za záchranu života v pondělí převzala v Havlíčkově Brodě cenu, a stala se tak 136. nositelkou ocenění Gentleman silnic.

„Vážím si zejména toho, že dokázala poskytnout odbornou pomoc. Díky ní zachránila svému spolužákovi život,“ uvedl před předáním ocenění Pavel Nováček, vedoucí územního odboru policie v Havlíčkově Brodě.

Devatenáctiletá absolventka gymnázia se nyní připravuje na práci zdravotnického záchranáře. O tomto povolání podle svých slov uvažovala ještě před nehodou, po nečekaném zážitku se rozhodla definitivně.

Kromě ocenění Gentleman silnic získala také letos v květnu z rukou hejtmana Kraje Vysočina Jiřího Běhounka medaili integrovaného záchranného systému.