V neděli hrozí v Česku ledovka, v pondělí může vítr dosahovat síly orkánu

Na východě Česka bude vedle silného větru zlobit také ledovka, upozorňuje Český hydrometeorologický ústav. Silný vítr zasáhne Moravu a Slezsko už během nedělního večera a noci. V pondělí ráno pak sice zeslabí, odpoledne ale bude opět sílit a na horách může dosáhnout až síly orkánu.

Výstraha před ledovkou pak platí od nedělních 18:00 do pondělního rána a týká se Vysočiny a Jihomoravského kraje.

S velmi silným větrem pak mají podle meteorologů počítat obyvatelé Olomouckého a Moravskoslezského kraje od nedělních 16:00 hodin zhruba do úterního poledne. Extrémně silný vítr hrozí zejména na horách na Jesenicku a v Moravskoslezském kraji, a to v noci z pondělí na úterý a během úterního dopoledne. Může dosahovat rychlosti až 145 km/hod, což už je síla orkánu. 

Od pondělních 12:00 do úterního poledne platí výstraha před větrem i pro další oblasti: Vysočinu, Pardubický, Královéhradecký, Jihomoravský a Zlínský kraj.

V souvislosti se silným větrem meteorologové doporučují, aby lidé zajistili okna a dveře a upevnili volně položené předměty. Motoristé by měli jezdit maximálně opatrně, protože větrné poryvy mohou auto učinit neovladatelným. Návštěvníci hor by zase měli omezit túry, nechodit zejména do hřebenových partií a dodržovat pokyny Horské služby.

Předpověď počasí
Zdroj: ČT24