Pošta je před Vánocemi zahlcená, dárků nakoupených přes internet je totiž stále víc

Události v regionech: Blíží se Vánoce, pošta je zahlcená balíky (zdroj: ČT)

Štědrý den se blíží a s ním roste i počet balíků křižujících republiku. Přepravní společnosti jsou už teď, na začátku adventu, zavaleny zásilkami. Česká pošta přiznává, že nestíhá zásilky odbavovat. Nákupy přes internet jsou přitom stále oblíbenější.

Listopad a prosinec – hlavní sezona pro přepravce balíků. Předvánoční čas je pro kurýry tradičně nejnáročnější v roce. 

Na nedoručování balíků i dlouhé čekání u přepážek si zákazníci stěžují například v Jihlavě. Na vyzvednutí balíku lidé musí čekat v dlouhých frontách a zákazníky u přepážky často zdržuje i zdlouhavé vyhledávání balíků, kterých je až čtyřnásobek oproti normálu.

  • Podle odhadů mají letos vánoční tržby českých e-shopů vzrůst na rekordních 38 miliard korun.

Vedení státního podniku problémy v Jihlavě přiznává, nemá dost pracovníků a stále hledá brigádníky. „Potýkáme se s problémy. Jsou stížnosti od klientů, které samozřejmě řešíme,“ přiznala regionální manažerka České pošty Romana Lidaříková.

Některé pobočky pošty obsluhují zákazníky i večer – jako třeba pobočka v Praze 4. Zákazníci mohou služby pošty reklamovat a v některých případech mají nárok i na vrácení poštovného. Na dlouhé čekání ve frontě se to ale nevztahuje.

Nákupy přes internet rok od roku sílí

Objem zboží nakupovaného v českých internetových obchodech dlouhodobě roste. Podle odhadu vánoční tržby českých e-shopů letos vzrostou na 38 miliard korun, což by byla historicky nejvyšší částka. 

Zatímco loni Češi za vánoční dárky přes internet utratili 10 miliard, letos za stejné dva předvánoční měsíce to bude o dvě miliardy více.