Babiš: 25 let mluvíme o důchodové reformě, teď to chceme zkusit. I bez důvěry budeme vládnout naplno

Babiš: Důchodová reforma patří k mým prioritám (zdroj: ČT24)

Nově jmenovaný premiér Andrej Babiš (ANO) považuje za jednu z hlavních priorit své vlády pokus reformovat důchody. Případné změny by však mohl prosadit až od roku 2019, připomněl v Událostech, komentářích.

„Hlavně chceme vyřešit důchody. Dvacet pět let mluvíme o důchodové reformě, takže to bychom určitě chtěli zkusit. Hlavně chceme oddělit důchody od rozpočtu,“ řekl v Událostech, komentářích čerstvě jmenovaný premiér Andrej Babiš (ANO). Receptem je podle něj zřízení samostatného účtu.

Podle Babiše jsme v unikátní situaci, kdy rostou mzdy, vláda Bohuslava Sobotky je zvýšila v průměru o 7600 korun a u důchodů pouze o 1400 korun – poukázal na nepoměr nově jmenovaný premiér. „Potřebujeme řešit život seniorů, podívat se, jaké mají náklady na léky, ubytování, dopravu a tak dále,“ dodal Babiš.

Jako předseda vlády chce opět zvýšit důchod pro všechny důchodce o 453 korun a k tomu ještě počítá s valorizací. „Chceme se podívat na důchody hlavně u matek, které se staraly o děti, byly doma a mají malé důchody. To bychom chtěli rekvalifikovat,“ podotknul.

Poznamenal také, že rozpočet na rok 2018 už je bohužel schválený a zmíněnou představu by mohl se svou případnou vládou prosadit až v roce 2019.

Hlasovací koalice skončily

Andrej Babiš dále uvedl, že chce upravit daně a posílit pozici Česka v Evropské unii. Odmítá ale podniknout jakékoli kroky, které by nasměrovaly Česko k přijetí eura.

V Událostech, komentářích rovněž vyzval poslance všech uskupení, která stále mluví o podpoře digitalizace, aby s ním na těchto krocích spolupracovali.

Na otázku, jak chce ve sněmovně prosazovat své vize a návrhy, Babiš zopakoval, že pro podporu pravicových zákonů chce vyjednávat s pravicovými stranami, pro podporu sociálnějších zákonů se obrátí na levici.

„Hlasovací koalice“ ANO, KSČM a SPD podle jeho slov byla nezbytná, aby vůbec mohla být ustavena sněmovna. „Hlasovací koalice ve sněmovně skončily. Už jsou ustanovené výbory, komise a všechno,“ prohlásil jmenovaný premiér.

Vstříc stranám

Babiš chce nyní více usilovat o spolupráci s ODS. V současnosti připravuje programové prohlášení vlády. „Přijdeme za ODS, ukážeme jim naše programové prohlášení a budeme jednat,“ prohlásil.

obrázek
Zdroj: ČT24

Stejně hodlá Babiš postupovat i v případě dalších stran podle pořadí. Také jim chce ukázat pasáže v programovém prohlášení, které se shodují s jejich programovými prioritami, a žádat je o podporu.

Požadavek většiny parlamentních stran, které mluví o možné podpoře vládě pod taktovkou ANO, ale bez Andreje Babiše v premiérském křesle, sám Babiš neakceptuje. „Jasně jsem řekl voličům, že já jsem lídr kandidátky a kandidát na premiéra. Slíbil jsem lidem, že se budeme chovat jinak a chováme se jinak. A všichni jsou překvapení,“ tvrdí Babiš.

I bez důvěry budeme pracovat naplno. Personální změny Babiš nevyloučil

„Samozřejmě, a proč bychom nepracovali?“ reagoval Andrej Babiš otázkou na dotaz moderátora, zda i bez důvěry Poslanecké sněmovny hodlá pracovat ve vládě se všemi kompetencemi.

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil konstatoval, že principem parlamentní demokracie je to, že vláda odvíjí své fungování od důvěry většiny poslanců ve sněmovně. „Kde je to napsané? Nikde jsem to nečetl,“ uzavřel Babiš debatu o postoji ke sněmovní důvěře.

Napsané to nikde není, ale ústavní právníci by mu řekli, že ústavní tradice není jen něco, o čem se občas mluví. To je prostě nějaká tradice, která se vytváří při interpretování Ústavy a zákonů.
Lukáš Jelínek
politický analytik Masarykovy demokratické akademie

Babiš nevyloučil personální změny například na pozicích náměstků, nebo z rozhodnutí vlády v bezpečnostních složkách. „V minulosti byly vlády, které neměly důvěru, například Topolánkova, a dělala personální změny. Takže když bude potřeba, personální změny uděláme,“ řekl nově jmenovaný premiér.

Prezident Miloš Zeman jmenoval předsedu vítězného hnutí ANO premiérem ve středu hodinu po poledni. Babiš následně složil také premiérský slib. Už v úterý prezident přijal demisi Sobotkovy vlády, příští týden ve středu pak jmenuje Babišův kabinet.

Mezitím se chce hlava státu sejít s nováčky ve vznikající vládě. Babiš už dříve avizoval, že půjde o menšinový kabinet ANO doplněný o odborníky. Vláda ale nemá vyjednanou podporu ve sněmovně.