Policista obžalovaný z prozrazení svědkyně nespáchal trestný čin, tvrdí soud

Prozatím bez trestu odešel od soudu suspendovaný policista Rostislav Kotrč obžalovaný z úmyslného vyzrazení identity utajené svědkyně. Případ tím nekončí, dostalo ho vedení útvaru, kde Kotrč pracuje, aby rozhodlo, zda nešlo o přestupek. Zároveň se bude rozhodnutím pražského městského soudu zabývat i vrchní soud, stížnost k němu podal státní zástupce, ale i sám Kotrč.

Podle Městského soudu v Praze se Rostislav Kotrč, který je v současnosti postaven mimo službu, nedopustil trestného činu. Je ale možné, že spáchal přestupek, což musí posoudit vedení Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ).

Soudkyně Helena Hrnčířová zdůvodnila své rozhodnutí zásadou subsidiarity trestní represe, podle níž lze trestní odpovědnost pachatele uplatňovat jen v případech, u nichž nepostačuje uplatnění odpovědnosti podle jiného právního předpisu. „Tam kde postačí k regulaci prostředky civilního nebo správního práva, jsou trestněprávní prostředky nepřípustné,“ vysvětlila. Případem Kotrče se tak může zabývat policie, jejímž příslušníkem je.

Z vyšetřovatele obviněným

Obžaloba viní policistu z někdejšího Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality (dnes součást NCOZ) z vyzrazení utajené svědkyně v kauze údajné korupce na Ředitelství silnic a dálnic při pronájmu dálničních odpočívadel. Podle obžaloby obhájcům stíhaných manažerů z ŘSD záměrně zpřístupnil protokol, ze kterého vyplývala totožnost klíčové svědkyně. Ta vystupovala pod smyšleným jménem, byla zaměstnankyní ŘSD a cítila se ohrožena.

Kotrč kauzu u soudu označil za tendenční a vykonstruovanou. Tvrdí, že se stal nepohodlným, protože upozorňoval na chyby vyšetřovatelů i státního zastupitelství. Vyšetřování korupce bylo podle něj nekoncepční, v trestním spisu byl chaos. Navíc upozornil Generální inspekci bezpečnostních sborů, že jeho kolegové klíčovou svědkyni k výpovědi nezákonně donutili.

Obžaloba se zabývala také tím, jak komunikoval s médii. Krátce po svém obvinění poskytl Kotrč rozhovor serveru lidovky.cz, kterým se podle obžaloby snažil ovlivnit výsledek svého trestního stíhání i průběh kauzy ŘSD ve prospěch obviněných. Soudy však policistu v minulosti osvobodily, pravomocný verdikt vynesl pražský vrchní soud loni. Kauzu ale letos znovu otevřel Nejvyšší soud, který osvobozující rozsudek zrušil, a vrátil ji městskému soudu. 

Kotrč u soudu řekl, že je v současnosti postaven mimo službu. Policie ho po sdělení obvinění propustila, ale když padl pravomocný rozsudek, znovu jej přijala do služebního poměru. „V současné době jsem opět postaven mimo službu a čekám na konečný verdikt,“ uvedl.