Policie se přestala zabývat Modrou velrybou, před kterou varovala

Policie už se nezabývá vyděračskou hrou Modrá velryba. Odložila prověřování posledních dvou případů. Před hrou varovalo samo policejní prezidium letos na jaře. V ruskojazyčném prostředí je Modrá velryba spojována s vlnou sebevražd mladých lidí. Celkem policisté v Česku kvůli hře zahájili úkony v trestním řízení v pěti případech.

České televizi informace sdělila policejní mluvčí Ivana Nguyenová: „I nadále však budeme shromažďovat případná oznámení k této problematice,“ doplnila. Policie momentálně neeviduje žádný nový případ.

Vyděračská hra Modrá velryba se začala šířit z Ruska letos na jaře. Podle médií děti kontaktuje kurátor, který posílá zadání různých úkolů. Jedná se například o sledování depresivních videí nebo hororových filmů.

Kurátor údajně postupně stupňuje tlak na dítě a navádí ho mimo jiné k sebepoškozování. Hra s padesáti úkoly má údajně končit ve chvíli, kdy dítě spáchá sebevraždu. Skutečná nebezpečnost hry ale nebyla věrohodně dokázána, na což upozornilo několik publicistů.

Modrá velryba – fakta
Zdroj: ČT24/Policie ČR

Do souvislosti s Modrou velrybou byla dávána dubnová sebevražda nezletilých dívek v Mlékojedech u Mělníka. Policie však na začátku srpna případ odložila s tím, že neshledala jakékoli zavinění jiné osoby.