Jak si strany vedly před krizí? ODS a TOP 09 se přely o prim na pravici

Praha – Občanská demokracie a TOP 09 se před vypuknutím současné vládní krize přely o prvenství na pravé straně politického spektra, ODS by volilo 12,7 a TOP 09 třináct procent lidí. Vyplývá to z průzkumu, který dnes zveřejnila agentura STEM a který proběhl od 1. do 10. června, čili ještě před zásahem Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu na Úřadu vlády. Volby by podle něj vyhrála s jasnou převahou sociální demokracie.

ČSSD: Pro sociální demokraty by se na začátku června rozhodlo 26,3 procenta oslovených voličů. Strana si tak konstantně udržuje prvenství ve stranických preferencích, byť i ona zaznamenává dílčí propad – od dubna jí ubylo víc než procento voličů.

TOP 09 kontra ODS: O druhou příčku na žebříku voličské přízně sváděla před pádem vlády boj občanská demokracie s koaliční TOP 09. Druhou zmíněnou by volilo 13 procent lidí a strana se tak přiblížila ziskům, které jí průzkumy předvídaly v době prezidentského klání, kdy proti Miloši Zemanovi kandidoval šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg. Občanští demokraté ovšem za Schwarzenbergovou stranou podle aktuálních čísel zameškávají jen o tři desetiny procenta, statistická chyba u velkých stran se navíc pohybuje okolo +- tří procent.

Agentura STEM uvádí, že „větší zisk mandátů je u TOP 09 dán její vysokou podporou v Praze, což se odráží v přepočtu na mandáty“. Právě v metropoli se strana v době konání průzkumu ujala vlády, když sesadila primátora za ODS Bohuslava Svobodu, její představitelé také museli řešit povodeň, která se městem prohnala.

KSČM: Pozvolný pokles komunistických preferencí se podle STEMu zastavil, stranu by nyní volilo 11,6 procenta lidí.

Boj o pětiprocentní hranici: Žádná další strana v červnu pětiprocentní hranici potřebnou pro vstup do sněmovny nepřekonala. U malých stran se ovšem statistická odchylka pohybuje v rozmezí dvou procent a na možná sněmovní křesla by si tak v červnu sáhla hned tři uskupení – SPOZ by volila 4,2 procenta lidí, pro lidovce by se rozhodla 4 procenta voličů, zelené by potom podporovalo 3,7 procenta voličů.