Pojišťovny: Orkán Herwart za sebou nechal 40 tisíc škod za půldruhé miliardy

Měsíc poté, co se nad republikou přehnal ničivý orkán Herwart, už tuzemské pojišťovny stihly vyřešit většinu ze čtyřiceti tisíc škod, které větrná smršť napáchala. Celkem za ně vyplatí bezmála jeden a půl miliardy korun. Ministerstvo zemědělství nicméně dodává, že pokud jde o lesy, škody nejsou konečné – a stále se zpřesňují.

V pořadí pojištěných následků větrných smrští se Herwart umístil na druhém místě po orkánu Kyrill z roku 2007. V žebříčku všech živelních katastrof, které pojistitelé řešili od roku 2002, je na jedenáctém místě. Podle ministerstva zemědělství poškodil vítr zhruba 2,44 milionu metrů krychlových dřevní hmoty, a číslo navíc není konečné; dostat se může až na tři miliony. 

Největší škody jsou podle ministerstva v Kraji Vysočina, v Karlovarském a Jihočeském kraji a dále také ve Středočeském, Olomouckém, Libereckém, Jihomoravském, Ústeckém a Plzeňském kraji. „Pro vypořádání se s následky kalamity doporučujeme maximálně využít dostupnou techniku a pracovní síly, a to neprodleně,“ řekla mluvčí úřadu Markéta Ježková. 

Řádění bouře uzavřelo řadu lesních porostů návštěvníkům, a to včetně tras v národních parcích. A zatímco se správcům daří trasy otevírat jen postupně (a někde k tomu dojde až po zimě), pojišťovny hlásí, že většinu z pojistných událostí už vypořádaly. 

Pojišťovny jsou v poslední čtvrtině

Česká pojišťovna eviduje více než patnáct tisíc škod za celkem 350 milionů korun. „Naši pracovníci dále pracují ve speciálním kalamitním režimu, takže se podařilo vyřešit 75 procent nahlášených škod,“ řekla mluvčí Ivana Buriánková.

Nejvíce škod je vyřešeno v pojištění občanů. U podnikatelů a zemědělců jsou škody komplikovanější, likvidace tam trvá delší dobu. „V rámci energetiky jsme se poprvé setkali s tím, že vichřice poškodila několik fotovoltaických elektráren, kde pokřivila konstrukce a desky. Zemědělci hlásili poškozené skleníky, stodoly, chlévy a další budovy,“ dodala. 

Klientům Kooperativy způsobil Herwart přes jedenáct tisíc škod za 380 milionů korun. Za měsíc ukončila přes 7200 škod, což je 64 procent ze všech nahlášených, a vyplatila 101 milionů. Většinu škod napáchala podle mluvčího Milana Káni vichřice nebo popadané stromy na střechách nebo oknech domů, klienti ale nahlásili i několik set poškozených aut. 

Allianz má z vichřice Herwart nahlášeno kolem pěti tisíc pojistných událostí za celkem 172 milionů korun. Nejvíce v Praze a ve středních Čechách, kde jsou to desítky milionů korun. „Tři čtvrtiny škod už jsou prohlédnuté a skoro polovina jejich majitelů má peníze,“ uvedl mluvčí pojišťovny Václav Bálek. 

Generali klienti nahlásili téměř dva a půl tisíce pojistných událostí, které přesahují 75 milionů korun. Celkem vyřešila přes 55 procent škod. Nejvíce jich klienti nahlásili z majetkového pojištění, kde jich je vyřešeno přes 80 procent. Nejhůře se orkán podepsal na majetku klientů v Ústeckém a Středočeském kraji a také v Praze, upozornil mluvčí pojišťovny Jan Marek. 

Česká podnikatelská pojišťovna v souvislosti s vichřicí Herwart eviduje k dnešnímu dni 2400 škod, jejichž celková částka vystoupala na 87 milionů Kč. Vyřízených jich je zhruba polovina.