Za bombu v autobuse z Prahy do Varny dostali muži 6 a 8 let vězení

Za umístění zápalného systému do autobusu na mezinárodní trase z Prahy do Varny dostali Vasilij Ponomarev a Tadeáš Ševčík osm a šest let vězení. Podle pražského městského soudu měla nastražená bomba poškodit dopravce. Ponomarevův otec na trase provozuje pravidelnou linku. Rozsudek není pravomocný, lze se proti němu odvolat.

Výstražný systém našla policie v květnu 2015 v zavazadlovém prostoru na dálničním odpočívadle v Maďarsku. V autobusu tehdy cestovalo více než třicet lidí, zápalná směs nevybuchla jen náhodou. 

Mladíci před soudem vinu odmítli a hájili se tím, že systém sestrojili na zakázku a chtěli ho převést do Bulharska muži, s kterým se na tom dohodli. Předseda trestního senátu Tomáš Durdík ale jejich obhajobu důrazně odmítl. Byla podle něj vyvrácena důkazy. 

„Úmysl obžalovaných byl nasměrován k tomu, aby systém splnil svoji roli a došlo k iniciaci ve vozidle společnosti, která byla konkurencí společnosti otce obžalovaného Ponomareva,“ prohlásil Durdík. Zařízení podle soudu mělo vybuchnout, což by dopravce vážně poškodilo. „Nechtěli jenom postrašit, chtěli způsobit vážné škody,“ řekl soudce při zdůvodnění rozsudku.

Bomba nevybuchla jen náhodou

Hlavním konstruktérem nástražného systému byl podle dřívějšího vyjádření detektivů muž z Ruska. S dalším dosud neznámým člověkem naplnil pětilitrový plastový kanystr směsí benzinu a polystyrenu. Spouštěcím mechanismem se měla stát litrová plastová láhev naplněná stejnou směsí.

Ke šroubovacímu uzávěru láhve byly připojeny měděné dráty, jež sloužily jako roznětka. Součástí mechanismu byl digitální časovač a akumulátor. Nástražný systém byl podle policie plně funkční.

Nástražný výbušný systém nalezený v autobusu z Prahy do Varny
Zdroj: Policie ČR

Ševčík podle policie koupil pod smyšleným jménem místenku na autobusovou linku. Nástražný systém přinesl ve sportovní tašce a vydal se na cestu. V Brně vystoupil a tašku nechal v zavazadlovém prostoru.

Nástražný systém našel řidič poté, co se autobusem začal šířit zápach štiplavé látky. V zavazadlovém prostoru náhodně začala iniciace systému, směs však díky další náhodě nezačala hořet. Pachatelé špatně odhadli přísun kyslíku v zavazadlovém prostoru a směs díky tomu jen krátce zahořela a zhasla. 

Případu si hodně všímala bulharská a maďarská média, která spekulovala o tom, zda jde o válku mezi dopravci, jelikož stejné dopravní firmě po žhářském útoku shořel v Praze autobus o měsíc dříve.