Hamáček prvním místopředsedou sněmovny. Má zkušenosti a zaručí kontinuitu, vysvětlil Vondráček

Nově zvolený šéf Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) stanoví statutárním místopředsedou svého předchůdce – Jana Hamáčka z ČSSD. Podle svých slov si jej vybral na základě odbornosti a zkušeností. Zahraniční agendě by se zřejmě měl věnovat Vojtěch Filip z KSČM.

„Vzhledem k tomu, že zatím nemáme připravenou koaliční dohodu ani programové prohlášení, tak jsem si při volbě svého zástupce zvolil kritéritum odbornosti,“ vysvětlil Vondráček v pořadu Otázky Václava Moravce, proč si za svého zástupce vybral sociálního demokrata Hamáčka.

„O spolupráci stojím, Hamáček řídil sněmovnu dobře a je pozitivní, že tam bude kontinuita,“ doplnil Vondráček.

Agendu zahraniční politiky by si mohl ponechat místopředseda Filip. „Než dosáhneme nějaké dohody, tak bych mu tuto administrativu ponechal. Zahraniční politiku sněmovny tvoří vláda, sněmovna k tomu jen trochu přispívá. Věřím, že se nestane nic, za co by se musela sněmovna stydět,“ řekl Vondráček.

Otázky Václava Moravce (26. 11. 2017) (zdroj: ČT24)

Vondráček rovněž věří, že se příští týden stane místopředsedou Petr Fiala (ODS). Toho poslanci v pátek ani napodruhé nezvolili. „Je to škoda, nebylo to cílené, to je tajnou volbou, která má svoji psychologii. Je to reakce na vypjatou předvolební a povolební atmosféru. ODS se vůči našim poslancům vymezovala a Petr Fiala nás o svou podporu nepožádal. Příští týden to ale dobře dopadne,“ zhodnotil hlasování poslanců předseda sněmovny.

Podle Fialy za jeho nezvolením stojí hlasovací koalice ANO, Strany přímé demokracie a komunistů. „Možná se mě bojí, možná mě nechtějí, abych jim viděl pod prsty. Přitom jste deklarovali, že budete respektovat poměrné zastoupení ve sněmovně,“ obvinil předseda druhé nejsilnější strany Fiala Vondráčka.

„Vůbec nepomáháte. Opravdu je pro ODS tak těžké přijít a zeptat se na podporu?“ reagoval Vondráček. „S kyticí a bonboniérou?“ opáčil Fiala.

  • Nejvíce hlasů dostal v tajné volbě Hamáček – 143, dále Filip 121, Okamura 102, Pikal 102 a Fiala pouze 83 hlasů. Ve druhém kole si Fiala polepšil jen na 84 hlasů, což nestačilo. Jednoho místopředsedu bude sněmovna volit znovu příští týden.

Politolog Tomáš Lebeda z Univerzity Palackého v Olomouci upozornil, že namísto podpory pro Fialu poslanci bez problémů schválili dva místopředsedy z extremistických stran, a to Tomia Okamuru (SPD) a Vojtěcha Filipa (KSČM). „Možná chtělo dát ANO pohlavek občanským demokratům za to, že nechtěli spolupracovat na vládě,“ míní Lebeda.

Podle senátorky a bývalé ústavní soudkyně Elišky Wagnerové (nez. za Zelené) by Fiala neměl chodit za poslanci z ANO a žádat o svou podporu. „Proč by se měl chodit představovat Straně přímé demokracie? Proč by měl chodit poprosit ANO? Nechápu, proč by se měli sbližovat. Komunikace na schůzi sněmovny stačí,“ uvedla Wagnerová.

Poslanci podle ní neměli zvolit Tomia Okamuru, stejně jako v devadesátých letech nezvolili do vedení sněmovny republikána Miroslava Sládka. Případně mohlo SPD navrhnout ze svých řad kompromisního kandidáta – před čtyřmi lety TOP 09 místo kontroverzně přijímaného Miroslava Kalouska navrhla méně konfliktního Petra Gazdíka (STAN).