Průzkum: Zeman má v boji o Hrad nejvíce příznivců, zároveň ho však 53 % lidí odmítá

Miloše Zemana v nabídce prezidentských kandidátů podporuje pětačtyřicet procent oprávněných voličů, což představuje vůbec nejvyšší podporu mezi uchazeči o Hrad. Vyplývá to z listopadového průzkumu agentury STEM/MARK. Zeman má současně druhý nejvyšší podíl odpůrců – třiapadesát procent.

Průzkum proběhl během listopadu a zúčastnilo se ho 715 oprávněných voličů; druhou nejvýraznější podporu má podle něj bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš s rovnými 40 procenty, odmítavě se k němu vyjádřilo jen 21 procent lidí. Třetí největší podíl podporovatelů získal podnikatel a textař Michal Horáček, a to 32 procent, odpůrců má 52 procent.

U sedmi z osmi kandidátů na prezidenta, u kterých agentura STEM/MARK zjišťovala míru podpory, převažoval podíl odpůrců nad podporovateli. Nejvýrazněji převažovali odpůrci u bývalého premiéra Topolánka. Odmítlo ho 79 procent dotázaných, zatímco podporu mu vyslovilo pouze 12 procent lidí.

U poloviny kandidátů ale nadpoloviční většina dotázaných daného kandidáta vůbec nehodnotila, protože ho neznala. Nejvíce lidí, téměř 90 procent, nezná prezidenta Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiřího Hynka.

Zapomenutý Hannig

Účastníci průzkumu STEM/MARK také hodnotili jednotlivé vlastnosti kandidátů. Celkově dopadl z nejznámějších kandidátů nejlépe Drahoš, u kterého lidé ocenili nejvíce reprezentativní vystupování nebo důstojnost a vážnost. Nejhůře naopak hodnotili lidé ve většině kategorií Topolánka. Kriticky se vyjadřovali u něj především k nezávislosti na lobbistech či politických stranách. U současného prezidenta Zemana lidé hodnotili pozitivně třeba životní zkušenosti a lidovost, kdežto negativně reprezentativnost a vitalitu.

Z oficiálních uchazečů o účast v prezidentských volbách podle nedávného vyjádření ministerstva vnitra nesplnilo 11 zákonné podmínky. Do voleb se tak pravděpodobně zapojí devět lidí. Kromě zmíněného Zemana, Drahoše, Horáčka, Topolánka a Hynka to zřejmě budou bývalý šéf Škody Auto Vratislav Kulhánek, hudebník a šéf strany Rozumní Hannig, bývalý velvyslanec ve Francii Pavel Fischer a lékař a aktivista Marek Hilšer.

Hanniga agentura STEM/MARK do průzkumu nezařadila. V době konání průzkumu ještě nebylo podle agentury zřejmé, zda bude mezi kandidáty, kteří splní podmínky. Hannig sdělil, že ho tím agentura výrazně poškodila, protože lidé budou mít pocit, že nekandiduje. Označil to za „hrubé narušení všech pravidel“, které hraničí s trestným činem maření voleb. Ředitel agentury Jan Tuček reagoval, že nešlo o úmysl a že se společnost Hannigovi omluvila a nabídla mu „kompenzace“.