Jak bude vypadat nová pražská čtvrť Smíchov City? Architekti slibují široké ulice s alejemi

Smíchov City: Od nádraží k nové čtvrti (zdroj: ČT24)

Bydlení pro zhruba 3300 lidí, práce pro devět tisíc či stěhování autobusového nádraží na střechu železničního. To je pouze část změn, s nimiž se s větší či menší pravděpodobností počítá při vzniku nové zástavby v pražském Smíchově. Vyrůst by měla na dvacetihektarovém pozemku. Od 21. listopadu do začátku ledna si mohou její podobu prohlédnout díky virtuální realitě návštěvníci výstavy v areálu Emauzského kláštera. Připravilo ji pražské Centrum architektury a městského plánování (CAMP).

Součástí výstavy nazvané Smíchov: Od nádraží k nové čtvrti je rovněž podrobný model projektu v měřítku 1:500. Návštěvníci uvidí rozložení ulic, domů a parků a dozví se více o řešení dopravní situace.

Ředitel Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy uvedl pro ČT24, že na změnách se pracuje už od roku 1989, z toho posledních deset let intenzivně. „V jedné části by se mohlo začít stavět zhruba za dva roky a do pěti let už by tam mohly být první domy,“ řekl. Upozornil, že celé území se bude zastavovat delší dobu.

Nová čtvrť se má táhnout od dnešního autobusového nádraží Na Knížecí (Ženských domovů) až na úroveň železničního mostu. Počítá se s částí obytnou i administrativní (ta má být přimknuta ke Smíchovskému nádraží). 

Úvodní fáze projektu Smíchov City (na vizualizaci)
Zdroj: ČTK PR/Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy/Sekyra Group

Hustá zástavba, hodně lidí, široké ulice

Architekt Adam Gebrian řekl, že v první fázi půjde o výstavbu bytů. Podle něho tam nebudou žádné vertikální dominanty, mělo by jít o návrat k „blokovému městu, jak jsme ho znali na konci 19. a začátku 20. století“.

„Je to plynulé pokračování města s relativně hustou zástavbou, s relativně velkým množstvím lidí na malé ploše, ale přece jen s docela slušně dimenzovanými širokými ulicemi, se stromy. Charakter čtvrti, kde by člověk chtěl bydlet,“ domnívá se architekt.

Zmínil také zapojení obyvatel Smíchova do diskusí o podobě nové čtvrti. Jejich požadavek prý zněl „hodně zeleně“. To by se mělo řešit ne jedním velkým parkem, ale širokými ulicemi se stromy a cyklostezkami, řekl architekt. Budoucí bydlení přirovnal k Vinohradům či Dejvicím.

Úvodní fáze developerského projektu Smíchov City (na vizualizaci)
Zdroj: ČTK PR/Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy/Sekyra Group

V administrativní části by měla být také nová centrála České spořitelny (jižní část Smíchov City), která již na ni vyhlásila veřejnou soutěž. Jejího finále by se mělo účastnit 15 architektů z celého světa. Výsledky by měly být podle agentury ČTK známy v dubnu příštího roku a projekt včetně všech povolení by mohl být připraven v roce 2021.

„Podmínkou je, aby to nebyl uzavřený administrativní okrsek, který na noc umírá,“ podotkl k admiministrativnímu centru Gebrian.

Architekti a další tvůrci se budou muset popasovat také s dosavadním značným dopravním zatížením této části Prahy.

Podle Gebriana se například předpokládá přesunutí části autobusového nádraží Na Knížecí nad koleje. Tím se zjednoduší přestupování na železnici, autobusy a metro.

Projekt Smíchov City
Zdroj: ČT24

 Na projektu pracuje od roku 2004 developerská společnost Sekyra Group. Její výkonný ředitel Leoš Andrle řekl, že úvodní fáze developerského projektu firmy Sekyra Group Smíchov City zřejmě definitivně (protože nedorazilo žádné odvolání) získala kladné posouzení vlivu na životní prostředí (EIA).

Pokud by se to potvrdilo, chce Sekyra Group první část nové čtvrti – dva domovní bloky v severní části lokality – začít stavět koncem příštího roku. Stavba více než 400 bytů a 9500 metrů čtverečních kanceláří potrvá zhruba dva a půl roku a přijde odhadem na tři miliardy korun. Celý projekt by mohl být hotov za 15 až 20 let.