Kauza Via Chem: Policie rozdala nová obvinění, stíhá už třináct lidí

V kauze údajně zmanipulovaných insolvenčních řízení kolem společnosti Via Chem Group padla nová obvinění. Policie stíhá tři lidi z praní špinavých peněz a účasti na organizované zločinecké skupině. Jeden z nich je stíhaný nově, dalším dvěma policisté rozšířili obvinění. Stíhání tak celkem čelí už třináctka osob, včetně finančníka Petra Sisáka a advokáta Ivo Haly.

„Policejní orgán vydal usnesení o zahájení trestního stíhání, a to konkrétně proti třem osobám. Skutky, pro něž toto stíhání vede, pak kvalifikoval jako legalizaci výnosů z trestné činnosti a zločin účasti na organizované zločinecké skupině,“ řekl ČT státní zástupce Adam Borgula. Podle něj si obvinění podali stížnosti, o kterých bude teprve rozhodovat.

V případu detektivové nyní stíhají třináct lidí, mezi nimi i finančníka Petra Sisáka a advokáta Ivo Halu. Policie je vyšetřuje od začátku loňského roku, kdy zahájila zatýkání – Halu ani Sisáka však společně s ostatními nezadržela. Vedení policie následně začalo prověřovat, zda se jednalo o špatně naplánovanou akci, nebo o únik informací.

Sisák s Halou však tvrdili, že byli na služební cestě v zahraničí, která byla delší dobu plánovaná. Všechna obvinění navíc odmítají. „Je to velmi zvláštní nedorozumění a já udělám všechno pro to, aby se vysvětlilo,“ řekl již dříve pro Aktuálně.cz Sisák.

Vyšetřování trvá bezmála dva roky

Státní zástupce nakonec kauzu odebral tehdejší protikorupční policii a případ museli zpracovávat jiní policisté. Vyšetřování tak už trvá téměř dva roky. Doposud se však kriminalisté domáhají věcí, které zajistili při prohlídkách v advokátních kancelářích. O tom, zda policii lze tyto dokumenty vydat, rozhoduje soud. V části už padlo rozhodnutí.

„Ano, soud rozhodl ve věci návrhu na nahrazení souhlasu zástupce české advokátní komory k seznámení s obsahem listin zajištěných při prohlídkách prostor užívaných k výkonu advokacie,“ říká mluvčí Krajského soudu v Hradci Králové Jan Kulhánek, odmítl ale říci, s jakým výsledkem soud rozhodl.