Statisícům řidičáků končí platnost. Kdo jezdí s propadlým, zaplatí pokutu

Události: Do konce roku se má vyměnit 300 tisíc řidičských průkazů (zdroj: ČT24)

Během listopadu a prosince by si mělo řidičský průkaz kvůli konci jeho platnosti vyměnit ještě téměř 326 tisíc lidí. Podle ministerstva dopravy mají už teď víc než 2 třetiny z nich, tedy 222 tisíc lidí, průkaz propadlý. Přestože na výměnu oficiálně zbývá měsíc a půl, registry řidičů zatím fronty nehlásí. Úředníci se ale obávají, že nápor přijde na konci roku. V roce 2007 úřady vydaly rekordní 1 146 518 řidičských průkazů. Letos jim po deseti letech končí platnost.

V listopadu vyprší platnost 54 tisícům průkazů, v prosinci necelým 50 tisícům. Nejvíc v Praze a ve Středočeském kraji. V hlavním městě se zatím doklady vyměňují bez větších problémů.

„Registr řidičů nezaznamenal v posledních dnech nebo týdnech zvýšený nápor žadatelů o vydání řidičského průkazu. Výměny řidičských průkazů jsou vyřizovány průběžně v běžných čekacích lhůtách,“ uvedl mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.

Plynulé odbavování hlásí i v Olomouci, Příbrami, Mladé Boleslavi nebo Jihlavě. „Denně odbavíme v průměru 350 žadatelů,“ upřesňuje Dana Konečná z brněnského magistrátu.

K náporu může přispět čas dovolených

Fronty ale ještě podle úřadů můžou přijít. „V současné době stačíme odbavovat klienty průběžně. Dá se říci, že vyšší počet klientů přichází stabilně v pondělí. Vyložený nápor v současné době nezažíváme, to se teď ke konci roku může měnit. Budou dovolené jak našich zaměstnanců, tak našich klientů – kteří o dovolené přijdou svou záležitost vyřešit,“ vysvětluje vedoucí oddělení registru řidičů a vozidel magistrátu v Hradci Králové Jaromír Hudec.

Podobný vývoj odhadují i v Sokolově. „Zatím žádný výrazný nápor nepociťujeme, to spíš až koncem roku,“ uvedla Hana Schimmerová z Městského úřadu v Sokolově.

Za letošek skončila nebo skončí platnost celkem 764 500 řidičáků (část lidí si průkaz nechala vyměnit už před začátkem roku). Od ledna do října propadlo 660 500 průkazů, z toho třetina řidičů si zatím nový udělat nenechala.

To však nutně neukazuje přesný počet neukázněných aktivních řidičů. V čísle jsou totiž započítané i průkazy lidí, kteří už vozidlo řídit neplánují, například seniorů, nebo ho kvůli různým trestům řídit nemůžou.

Ministerstvo dopravy uvádí, že zažádat si o bezplatnou výměnu průkazu jde s tříměsíčním předstihem nebo i zpětně. Vydání nového trvá do 20 dnů. Řidiči si mohou připlatit 500 korun za vydání expresního průkazu, který dostanou do pěti dnů. O ty ale podle reakcí oslovených měst moc velký zájem není, zažádá si o něj 5–10 procent lidí.

Tomu, kdo řídí s propadlým průkazem, hrozí pokuta na místě do 2 tisíc korun, v případě správního řízení mezi 1500 a 2500 korunami.

Vydáno pod