První odhad: Vánoce budou na blátě, těsně před nimi přijde obleva

Události: Před Vánocemii může přijít obleva (zdroj: ČT24)

Denní teploty v následujících dnech se budou podle předpovědi stabilně pohybovat mezi 3 a 8 stupni Celsia. Ranní vstávání lidem okoření mráz. O víkendu se vrátí sněžení, nejprve jen na horách, v neděli a v pondělí se přesune i do nadmořských výšek od 400 metrů. Před Vánocemi se dá už dnes odhadnout celodenní mráz a těsně před Štědrým dnem by měla přijít obleva.

Spolehlivost výhledů, které se snaží „nakouknout“ až k vánočním svátkům, sice dosahuje maximálně 65 procent, takto dlouhodobá předpověď ale už může o počasí něco naznačit. Podle nejnovějších výpočtů to vypadá, že celodenní mráz přijde do Česka už pár dní před svátky.

Následná obleva před Štědrým dnem se podle odhadů nevyrovná té z roku 2015, kdy teplota v Děčíně dosáhla téměř 17 °C. Předpokládá se, že letos půjde o teploty asi o 10 stupňů nižší.

S větší spolehlivostí se dá předvídat počasí v nejbližších deseti dnech. Noční teploty běžně zavítají pod bod mrazu. V sobotu začne přibývat oblačnost. Nejprve přinese postupně deštivo, ve vyšších polohách od 600 metrů začnou přeháňky přecházet ve sněžení.

Předpověď počasí od 15.11. do 24. 11.
Zdroj: ČT24

Sněhové srážky v těchto polohách vytrvají až do pondělí, poté by se mělo mírně oteplit. Po ránu se teploty budou pohybovat spíš kolem nuly, odpolední maxima ukáží na stupnici 2 až 5 stupňů Celsia.