Orkán poškodil miliony stromů, škody jdou do miliard. Některé obce zůstávají bez spojení

Orkán Herwart poškodil podle odhadů Lesní ochranné služby 2,4 milionu metrů krychlových dřevní hmoty. To jsou zhruba tři miliony vzrostlých stromů a 15 procent celkové roční těžby dřeva v Česku. Škody tak budou v miliardách korun. Navíc stále pokračují opravy kabelů, některé obce třeba v Krušných horách zůstávají bez internetu, televizního či mobilního signálu.

Většinou jsou přitom první následky větrných kalamit podhodnocené, mohou proto stoupnout až na tři miliony metrů krychlových. Například orkán Kyrill v lednu 2007 poškodil v Česku celkem 8,84 milionu metrů krychlových dřeva.

Největší poškození nyní podle Jana Lišky z Lesní ochranné služby, která patří pod Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, hlásí Vysočina, Karlovarský a Jihočeský kraj. „Naopak nejméně poškozeno je podle dosavadních poznatků území krajů Královéhradeckého, Pardubického a Moravskoslezského,“ dodal.

Poškozené jsou hlavně smrky, už kvůli jejich nejčastějšímu zastoupení v lesích, proti vichrům mají také nízkou odolnost. „Listnáče byly poškozeny mnohem méně, kromě jiného také proto, že v době vichřice již většinou nebyly olistěné. Sucho, které stále panuje v řadě oblastí Česka, paradoxně ovlivnilo rozsah poškození pozitivně, neboť při vyšším provlhčení půdy v kořenovém profilu by byla tzv. statická stabilita porostů nižší a zejména vývratů by bylo zřejmě mnohem více,“ dodal Liška.

Na druhou stranu však sucho oslabuje stromy, které se pak méně účinně brání proti podkornímu hmyzu, jako je například kůrovec. „Také z tohoto důvodu jsme dnes ve smrkových porostech v Česku svědky kůrovcové kalamity nevídaného rozsahu, která se vlivem letošních polomů z letního a podzimního období může v příštím roce ještě více zhoršit, pokud se nepodaří poškozenou hmotu včas, tedy do jara příštího roku, zpracovat a odstranit z lesa,“ upozornil.

To bude podle něj velice obtížné kvůli kritickému nedostatku pracovních sil v lesním hospodářství a klesajícím výkupním cenám dříví. Ty se budou nejspíš i nadále snižovat, protože i v okolních státech je rozsáhlá kalamita.

„Celkově je tak po letošním roce v lesích, zejména ve smrkových porostech, nesmírně vážná situace. Aby se zabránilo rozsáhlým škodám a další eskalaci kalamity, je nutné přijmout mimořádná opatření ze strany státní správy lesů a současně si přát, aby průběh počasí v zimním období a na jaře příštího roku přál lesu a nepřál kůrovci, tedy v podobě dostatku sněhových srážek v zimě a vlhkého a chladnějšího jara,“ uzavřel.

Podíl vyřešených škod, které klientům pojišťoven způsobila minulou neděli vichřice, se pomalu blíží polovině. Celkový odhad objemu desítek tisíc událostí činí asi miliardu korun. Počty nahlášených škod stouply po víkendu, kdy klienti navštívili své chaty a chalupy.

Nefunguje internet ani telefon

Následky vichřice na řadě míst stále lidem ztěžují život – příkladem jsou Krušné hory. Menší obce trápí přetrhané a nefunkční datové sítě, některé poštovní pobočky omezily služby a z dalších míst si zase obyvatelé stěžují na výpadek sítí pro mobilní telefony.

Největší škody na vedení způsobil vítr mezi Šindelovou a Přebuzí, kde jeho rychlost přesahovala 100 kilometrů v hodině. Ze země vyvracel vzrostlé smrky, z nichž některé váží přes čtyři tuny. Technici tam mají práci až na dva týdny.

Bez spojení je třeba restaurace v Přebuzi. „Nejde vůbec nic. Internet, televize, mobily, nic nejde. Nedostaneme se na maily, abychom se podívali, jestli nám nepíšou hosti, kteří chtějí přijet. Nikdo se nám nedovolá,“ říká provozovatelka restaurace Daniela Jochmanová.

Události: Vítr zpřetrhal vedení, mnohé obce zůstávají bez spojení (zdroj: ČT24)

V místní restauraci mají záchranáři ohlašovnu, ani tato služba teď ale nefunguje. Úplně hluché je i sluchátko v telefonní budce, která stojí přímo před radnicí. Internet nejde ani na radnici, která by přitom měla odeslat finanční uzávěrku.

Úředníkům nezbude nic jiného než odvézt dokumenty do Karlových Varů autem. Služební hovory musí pracovníci radnice jezdit vyřizovat kilometry daleko na nejbližší místo se signálem. Marně lidé volají i na obecní úřad do Šindelové, služby tam omezila také pošta.

Vedení je zpřetrhané na desítkách míst, technikům na pomoc do Krušných hor přijeli i kolegové ze sousedních regionů. „V této lokalitě vichřice poničila 25 telefonních sloupů a 2,5 kilometru optických a metalických kabelů. Do tohoto místa byl dodnes zakázán vstup,“ uvedla mluvčí O2 Lucie Jungmannová. Škody jsou rozsáhlejší, než se čekalo, a během oprav technici zjišťují další problémy.