Půta do sněmovny nepůjde. Ponechá si křeslo libereckého hejtmana

Liberecký hejtman Martin Půta (STAN) nakonec ve sněmovně nezasedne, chce zůstat v čele Libereckého kraje. Poslaneckého mandátu se vzdá hned, jak to bude možné. V dolní komoře ho nahradí bývalý starosta Jindřichovic pod Smrkem Petr Pávek. Stejně jako Půta se v minulých dnech rozhodla i středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).

„Nechci přejíždět mezi Libercem a Prahou a chci dokončit práci pro Liberecký kraj tak, jak jsem to sliboval před krajskými volbami svým voličům,“ vysvětlil své stanovisko Půta.

Hejtman „jistil“ kandidátku Starostů a nezávislých z posledního místa. Díky 4470 preferenčním hlasům však všechny přeskočil a jako jediný ze strany získal v Libereckém kraji poslanecký mandát.

Půta se rozhodl mandátu vzdát i přes to, že poslanecká imunita by ho mohla chránit před soudním stíháním v případu korupce. Před třemi lety byl obviněn z přijetí statisícového úplatku a ze zneužití pravomoci v souvislosti s rekonstrukcí kostela v Liberci.

  • Narodil se 13. září 1971 v Liberci. Vystudoval obor veřejná správa na Metropolitní univerzitě Praha.
  • Pracoval jako technolog a vedoucí výroby ve společnosti Vulkan v Hrádku nad Nisou (1993–2002), poté byl starostou Hrádku nad Nisou (2002–2012).
  • Od února 2007 je zastupitelem Libereckého kraje, od listopadu 2012 hejtmanem. Je členem hnutí Starostové a nezávislí (STAN), krátce byl také jeho předsedou. Do března 2014 vedl hnutí Starostové pro Liberecký kraj, v letech 2004 až 2008 byl členem Strany pro otevřenou společnost. 
  • V listopadu 2014 policie Půtu obvinila z přijetí statisícového úplatku a ze zneužití pravomoci v souvislosti s projektem rekonstrukce kostela sv. Máří Magdalény v Liberci. Půta obvinění odmítá a čeká na soud, před kterým se chce obhájit. Do vyřešení případu se vzdal funkce předsedy STAN a později odstoupil i z čela ROP Severovýchod. V čele Libereckého kraje zůstal.

Půtův náhradník ve sněmovně Petr Pávek kandidoval do sněmovny již podruhé, poprvé o poslanecké křeslo usiloval v roce 2006 jako krajský lídr Strany zelených. Přes zisk 9,58 procenta hlasů na něj tehdy kvůli systému přepočtu hlasů na mandáty místo ve sněmovně nezbylo.

Nyní je ředitelem Domova důchodců v Jindřichovicích. „Nevím, zda jím zůstanu dál, bude záležet na tom, jak moc času si mandát poslance vyžádá,“ řekl.

Jiní hejtmani si nechají obě funkce

Kromě Půty se do Poslanecké sněmovny dostalo ještě pět dalších hejtmanů. Ivo Vondrák (ANO) z Moravskoslezského kraje a Jiří Běhounek (ČSSD) z Kraje Vysočina si chtějí nechat obě křesla. Podobně bude pravděpodobně postupovat i olomoucký hejtman Ladislav Okleštěk (ANO).

Jaroslava Jermanová Pokorná (ANO) se stejně jako Půta rozhodla složit poslanecký mandát a zůstat pouze v čele Středočeského kraje. Karlovarská hejtmanka Jana Vildumetzová (ANO) zatím neví, zda dá přednost roli poslankyně, naznačila však již, že obě funkce kumulovat nehodlá.