Neochotu vládnout s Babišem by mohla prolomit obměna vedení ČSSD a KSČM, míní politolog

Neochotu stran vstoupit do vlády s hnutím ANO by mohla prolomit změna ve vedení ČSSD a komunistů. Myslí si to Jakub Konrád, politolog think-tanku Institut pro politiku a společnost, který je blízce spojený s hnutím ANO. Do čela těchto stran by se totiž mohli dostat lidé vstřícnější jak k samotnému Andreji Babišovi, tak i případné koaliční vládě s hnutím ANO.

Podle Konráda v současné době Andreji Babišovi nezbývá nic jiného než sestavit menšinovou vládu, která bude s největší pravděpodobností vládnout bez důvěry. Situace by se ale mohla zásadně změnit po prezidentských volbách, které se uskuteční v lednu, a obměně vedení dvou levicových stran – ČSSD a KSČM – v únoru a dubnu.

„V současné době se čeká na vývoj v ostatních stranách. Na konci listopadu má sněm TOP 09, na únor se posunul sněm ČSSD, pak víme, že i u komunistů se bude měnit vedení. Myslím si, že zejména změny u komunistů a ČSSD by mohly případně zahýbat s nějaký dalším povolebním vyjednáváním,“ řekl Konrád v ranním Studiu 6 Víkend.

Změnu v postoji TOP 09 ani s obměnou jejího vedení však očekávat příliš nelze, naopak nové vedení ČSSD by se s hnutím ANO mohlo domluvit. „Kandidáti, o kterých se nejvíce mluví, to je pan Chovanec, pan Zimola, případně pan Paroubek, tak tam ten vztah k hnutí ANO a Andreji Babišovi je mnohem vstřícnější,“ tvrdí politolog Institutu pro politiku a společnost.

Vést ČSSD by mohl Chovanec nebo Zimola, Filip po 12 letech končí

Mimořádný sjezd ČSSD by se podle pátečního rozhodnutí předsednictva strany měl místo původně avizovaného dubna konat už 18. února. O funkci předsedy by se podle všeho mohl ucházet dosavadní statutární místopředseda Milan Chovanec nebo bývalý jihočeský hejtman Jiří Zimola.

Naopak u komunistů se již na mimořádně svolaném dubnovém sjezdu nebude o funkci ucházet dosavadní předseda KSČM Vojtěch Filip. Sám Filip to zdůvodnil volebním neúspěchem, kdy komunisté ztratili 18 křesel v dolní komoře. Filip tak v čele KSČM skončí po 12 letech.

Jako o budoucím šéfovi TOP 09, která ve sněmovních volbách získala 5,31 procenta hlasů, se zatím nejvíce hovoří o bývalém členovi ODS a současném europoslanci za TOP 09 Jiřím Pospíšilovi. Kandidaturu už ale oznámila bývalá pražská radní Ludmila Štvánová a spekuluje se také o dalším europoslanci Luďku Niedermayerovi.

Právě Niedermayer se po sobotním jednání pražské krajské buňky TOP 09 stane řádným členem strany. Jiří Pospíšil tak učinil již minulý týden. Kandidaturu na post předsedy nově zvažuje také místostarosta Prahy 11 Jakub Lepš, kterého na pražském sněmu strany označil Karel Schwarzenberg za vhodného kandidáta.