Jde o obranu demokracie, hájí Dominik Feri snahu TOP 09 o zablokování sněmovny

Dominik Feri v Interview ČT24: Hrozí, že budeme mít trestně stíhaného premiéra (zdroj: ČT24)

Snaha TOP 09 zablokovat ustavující schůzi Poslanecké sněmovny, aby nemohla vzniknout nová vláda, je podle Dominika Feriho (TOP 09) vedena obavou, že je ohrožena demokracie. Nejmladší poslanec v historii české sněmovny to řekl v Interview ČT24. Zmínil se také o budoucnosti druhé nejmenší parlamentní strany, která podle něj nutně musí získat podporu v regionech.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek v úterý ohlásil snahu dojednat s ostatními stranami zablokování ustavující schůze nové sněmovny a volby předsedy dolní komory. Pokud nebude zvoleno nové vedení, schůze neskončí, a tak Sobotkova vláda nebude moci podat demisi, což znemožní prezidentu Miloši Zemanovi jmenovat nového premiéra Andreje Babiše a jeho kabinet.

Podle Dominika Feriho chce TOP 09 zabránit tomu, aby se k moci dostala vláda, která nebude mít ve sněmovně podporu. „Obavy se opírají o naše důvěrné zkušenosti s Andrejem Babišem a Milošem Zemanem. Oběma jsou ústavní zvyklosti úplně jedno. Obáváme se, že když dveře otevřeme, vůbec nevíme, co jimi projde,“ řekl čerstvě zvolený poslanec.

Feri však zároveň připustil, že je snaha TOP 09 nejspíše odsouzena k nezdaru. „Zdá se, že reakce jiných politických subjektů je poměrně rozpačitá,“ podotkl. Dodal, že sama TOP 09 nemá s pouhými sedmi poslanci dostatečnou politickou sílu k tomu, aby dokázala sněmovnu zablokovat sama. Míní však, že „nejde o nic méně než o obranu demokracie“.

Kalousek končí, koho na jeho místo?

TOP 09 má za sebou velmi prudký propad. Zatímco v roce 2010 skončila ve volbách třetí s nevelkým odstupem za ČSSD a ODS a před čtyřmi lety čtvrtá, přičemž jí tehdy připadla pozice nejsilnější pravicové strany, nyní se její kandidáti do poslední chvíle obávali, zda vůbec strana překoná pětiprocentní hranici. Nejviditelnějším rozdílem oproti minulým volbám je přitom výměna na postu předsedy, kterým již není Karel Schwarzenberg, nýbrž Miroslav Kalousek.

Kalousek sám tváří v tvář volebnímu propadu avizoval, že na listopadovém sněmu strany nebude předsednickou funkci obhajovat. Kdo se ujme vedení TOP 09 po něm, zatím není zřejmé, hovoří se například o europoslanci a bývalém ministru spravedlnosti Jiřím Pospíšilovi nebo bývalém guvernérovi centrální banky Luďku Niedermayerovi, který je v současnosti rovněž europoslancem.

Dominik Feri by ale viděl Niedermayera spíše jako vhodného místopředsedu. „Odvádí v Evropě velmi dobrou práci a téma Evropské unie, našeho členství v EU, bude klíčové,“ míní. Koho by chtěl mít v čele strany, ještě neví, sám o žádnou funkci usilovat nebude. „Já jsem v 21 letech vstoupil na sněmovní půdu a je to pro mě šok. Budu muset hodně pracovat, vzdělávat se. Do toho ještě vykonávat funkci vysokého funkcionáře TOP 09, to by skloubit nešlo,“ usoudil.

Záchrana TOP 09 by musela začít v regionech

Pokud bude chtít nový předseda stranu opět pozvednout a dostat do bezpečné vzdálenosti od pětiprocentní hranice, musí se podle Dominika Feriho především zaměřit na její fungování na regionální úrovni.

„Podpora TOP 09 je především z Prahy, z velkých univerzitních měst. Ale chybí nám síť straníků, členů, podporovatelů v regionech. Pakliže strana nemá oporu v regionech, nemá na čem stavět, tak nemůže být takové fungování dlouhodobě udržitelné,“ varoval poslanec, který kandidoval právě v Praze a z posledního místa na kandidátce vyskočil díky preferenčním hlasům na druhé.

Miroslava Kalouska však sněmovní benjamínek nezatracuje. „Mnoho lidí TOP 09 nevolilo kvůli jeho osobě, na druhou stranu dost lidí TOP 09 také volilo díky jeho osobě,“ je přesvědčen.

I Dominik Feri však připouští to, co dal najevo i sám Kalousek – že současný předseda TOP 09 představuje překážku pro užší spolupráci s ostatními stranami podobného politického smýšlení, především s KDU-ČSL a Starosty a nezávislými. Ta je přitom podle Feriho „životně důležitá“. Všechny tři strany, z nichž ani jedna nedosáhla alespoň na šestiprocentní zisk, musí spolupracovat už proto, aby dokázaly zvládat sněmovní agendu.