Nejhorší není nebezpečí, ale kulturní rozdíly, říká český pozorovatel ve Středoafrické republice

Situace ve Středoafrické republice se zhoršuje, domnívá se Marek Vydržel, český voják, který byl v pátek – společně s dalšími vojáky – oceněn medailí za působení v zahraničních misích. Vydržel jako pozorovatel OSN působil právě ve Středoafrické republice.

Mírovou misi MINUSCA vyslala OSN do Středoafrické republiky v roce 2014. Násilí v zemi vypuklo, když muslimská povstalecká skupina Séléka dobyla v roce 2013 hlavní město Bangui a přinutila někdejšího prezidenta Françoise Bozizého uprchnout.

Beze zbraně a bez podpory

Pozorovatelé OSN v misi slouží beze zbraně. Jejich hlavním úkolem je hlídkování a monitorování bezpečnostní situace. „V přiděleném regionu jsme jezdili a monitorovali bezpečnostní situaci a další věci s tím spojené, vzdělání, hygiena, nemoci a tak dále,“ vysvětlil Vydržel.

V misi začínal jako personalista, poté působil jako bezpečnostní důstojník. „Střídá se to tak, aby byl každý nahraditelný, protože ten tým je autonomní, podpora není žádná. Vyšlou vás někam, tam plníte operace samostatně. Takže jsme to točili tak, aby se každý v té dané funkci dokázal orientovat,“ vysvětlil.

Vyrovnat se musel s přepadením i kulturními rozdíly

Bezpečnostní situace v zemi je podle něj nejhorší od roku 2014. „Zaznamenali jsme i útoky proti OSN, došlo ke ztrátám na životech. A přesto, že bylo v Itálii podepsané příměří, tak počet útoků roste. Bezpečnostní situace je velice nepředvídatelná a má zhoršující se tendenci,“ obává se.

Sám zažil loupežné přepadení, když jel v uniformě a ve služebním autě. „Byl jsem přepaden a okraden, ale v ohrožení života jsem se necítil, jde jim skutečně jen o ten zisk,“ podotkl. Misi označil za náročnou i kvůli klimatickým podmínkám, protože se v zemi střídají velká vedra s následnou zimou a vydatnými dešti.

Nepokoje ve Středoafrické republice v roce 2013
Zdroj: ČTK/AP/Rebecca Blackwell

Nejnáročnější ale podle něj jsou kulturní a sociální rozdíly, protože pozorovatelé pracují v mezinárodním týmu. On sám byl v týmu jediným Evropanem. Kvůli kulturním rozdílům proto neustále hrozí nebezpečí nedorozumění, kdy se může někdo snadno rozzlobit, řekl. „To je pak člověk rád, že je neozbrojen,“ poznamenal v nadsázce.