Za šíření HIV si Pfeifer odsedí devět let, nakaženému muži musí zaplatit 600 tisíc

Za vědomé šíření viru HIV si Zdeněk Pfeifer odpyká devět let vězení. Trest mu o 2,5 roku snížil odvolací pražský vrchní soud. Pfeifer měl podle pravomocného rozsudku styk s desítkami mužů, jimž o nemoci neřekl. Virem nakazil dva muže, mimo jiné i tehdy čtrnáctiletého chlapce. Pfeifer vinu odmítá, tvrdí, že s nezletilým sex neměl a další partnery o své nemoci informoval.

„Krajský soud v Ústí nad Labem uložil trest nepřiměřeně přísný, byť je na místě ukládat trest přísnější,“ uvedl předseda trestního senátu Michal Hodoušek. Soudce v rozsudku také změnil formulaci, že se Pfeifer činu dopustil „ze zavrženíhodné pohnutky“. „U obžalovaného je zvýšená sexuální apetence, což za zavrženíhodnou pohnutku považovat nelze,“ řekl Hodoušek.

Pfeiferův obhájce Viktor Málek dnes žádal, aby se případ vrátil zpět k ústeckému soudu. Poukazoval například na to, že nakažený chlapec nebyl vyslechnut u hlavního líčení. Ve vztahu k náhradě škody upozornil na evropskou judikaturu, podle které prý nakažení virem HIV už není život ohrožující. „Samotný styk ještě neznamenal automatické nakažení,“ podotkl také Málek.

Odsouzen za osm trestných činů

Pfeifer případ označil za akt pomsty vyšetřujícího policisty, kterému podle svého tvrzení přebral přítele. „Nic jsem neporušil a jsem nevinný,“ prohlásil před soudem muž. Poškození podle něj lžou. „Nemáme důvod jim nevěřit, jsou to osoby na sobě zcela nezávislé,“ opáčil Hodoušek. Tvrzení o vyšetřujícím policistovi označil za absolutní spekulaci.

Pfeifer byl odsouzen za osm trestných činů, vedle těžkého ublížení na zdraví a šíření nakažlivé nemoci například také za pohlavní zneužití nebo výrobu dětské pornografie. Některým mužům musí nahradit peníze za újmu na zdraví, nyní mladistvému chlapci zaplatí přes milion korun.

Proti rozsudku ústeckého soudu se odvolal i druhý nakažený, kterému verdikt přiřkl 3500 korun. Upozornil na to, že mu nakažení znepříjemní budoucí život, těžko si bude hledat partnera a pravděpodobně nedostane hypotéku na dům. „Nakažením se mi zkrátila délka života o 41 let,“ napsal v dopise muž. Soud mu vyhověl, Pfeifer mu musí uhradit 600 000 korun.

V době, kdy byl Pfeifer vyšetřován policií, odjel do Thajska. Popřel ale, že by utekl. Kriminalisté po něm pátrali od začátku ledna 2016. O rok později byl zadržen na thajském ostrově Phúket. Tamní úřady ho obratem deportovaly do Česka. Od ledna byl Pfeifer ve vazbě kvůli obavám z útěku a pokračování v trestné činnosti.