Kraj porazil ministerstvo. Tendr na opravu silnice diskriminační nebyl, řekl soud

Události: Pardubický kraj vyhrál spor s ministerstvem financí (zdroj: ČT24)

Pardubický kraj vyhrál spor s ministerstvem financí. Vracet měl téměř 140 milionů korun, které získal jako dotaci na opravu osmi kilometrů silnice mezi Vysokým Mýtem a Chocní. Částka byla později snížena na 7 milionů. Kraj ale s tvrzením ministerstva, že se při zakázce dopustil diskriminace některých uchazečů, nesouhlasil a obrátil se na soud.

„Pardubický kraj jako zadavatel zakázky stanovil jako jeden z technických kvalifikačních předpokladů požadavek na vlastnictví nebo smluvní zajištění obalovny živičných směsí se stanoveným minimálním výkonem. Audit však vyhodnotil tento požadavek jako diskriminační,“ uvedl mluvčí ministerstva financí Filip Běhal.

Auditoři nařídili nejdřív vrátit celou dotaci 140 milionů korun, potom ustoupili a Pardubický kraj vracel jen sedm milionů. S rozhodnutím ale hejtmanství nesouhlasilo a obrátilo se na soud.

Podmínky tendru splnily jen tři firmy ze třinácti. Hejtmanství se hájilo tím, že podmínku stanovilo proto, aby firma dodala asfaltovou směs na stavbu včas. Pokud by totiž materiál vychladl, ztratil by na kvalitě.

„Postupovali jsme podle všech zásad zákona o veřejných zakázkách. To, že auditní orgán si poté rozhodl sám, že to je diskriminace, to je bohužel stav českých auditů. A jak je vidět, ani audit ministerstva financí nemusí mít pravdu,“ podotkl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD).

Studio ČT24: Stejné kritérium používaly všechny kraje, říká hejtman (zdroj: ČT24)

Soud dal za pravdu kraji. „Krajský soud posoudil požadavek zadavatele jako oprávněný, opodstatněný. Z tohoto důvodu zrušil rozhodnutí ministerstva financí,“ řekl mluvčí soudu Jan Kulhánek.

„Pro nás je to potvrzení názoru, který říkáme od počátku, když jsme se snažili auditní orgán – tedy ministerstvo financí – přesvědčit o tom, že kritérium obalovny živičných směsí je opodstatněné a v žádném případě není diskriminační,“ reagoval v ČT na verdikt soudu hejtman Netolický.

„Ministerstvo respektuje rozhodnutí krajského soudu, který mu vrátil odvolání Pardubického kraje k novému přezkoumání. Při něm zohlední novou judikaturu Nejvyššího správního soudu,“ řekl mluvčí ministerstva financí Filip Běhal. Ministerstvo nepodalo kasační stížnost, a tak rozsudek platí.

Hejtman: Kritérium používaly všechny kraje

Podle hejtmana proběhlo zadávací řízení v roce 2009 a nic tehdy nenasvědčovalo tomu, že by ministerstvo financí mělo s podmínkou o výrobně asfaltu problém. „Toto kritérium používaly všechny kraje. Nález v roce 2013 nás velmi překvapil a bránili jsme se,“ popsal. 

„V našem případě si vyžádalo dokumentaci k této stavbě 13 subjektů, následně podaly nabídku tři. To ovšem neznamená, že když si někdo prohlíží dokumentaci a pak nabídku nepodá, že je diskriminován. Také námitka diskriminace nebyla nikým podána. To namítal až auditní orgán na základě nálezu externího spolupracovníka,“ vysvětlil Netolický. 

Podobné spory o vrácené evropské dotace kvůli ministerským auditům řešily i jiné kraje. O dalším postupu bude jednat jejich asociace.