Vítr v noci odstřihl od elektřiny stovky domácností na severu Čech

UDÁLOSTI: Ve čtvrtek navečer se silný vítr dostal do Česka (zdroj: ČT24)

Silný vítr působil v noci na pátek problémy na severu Česka. Již ve čtvrtek odpoledne a večer odřízl od elektřiny stovky domácností hlavně v Ústeckém a Libereckém kraji a na Benešovsku. Nejčastější příčinou byl pád stromů a větví na vedení. Od čtvrtka do pátečního rána zaznamenali hasiči téměř tisícovku výjezdů.

V Krkonoších letos poprvé nasněžilo. Radost z prvního sněhu ale zcela překrylo to, co mu předcházelo. Vítr nebývalé síly zasáhl sever Čech, ale i Moravy a české Slezsko. Na Sněžce zaznamenali nejprudší náraz za posledních deset let. Ráno pak bylo zejména podhůří plné popadaných stromů. Jen v Ústeckém, Libereckém a Královéhradeckém kraji vyjížděli hasiči téměř ke 200 kmenů.

Stromy padaly na silnice, koleje, ale také na elektrické vedení. Večer tak pozhasínaly stovky domácností. Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž ráno hovořil o 30 poruchách na vedení vysokého napětí v severní části celé republiky od Děčína po Frýdek-Místek.

  • Bouře Xavier si v Německu vyžádala nejméně sedm obětí, všechny zabily padající stromy či větve. Kvůli bouři byla na severu a východě země přerušena železniční doprava, rušeny byly také lety.

V Česku by se situace měla vrátit do normálního stavu nejpozději během víkendu. „Předpokládáme, že se nám většinu poruch podaří odstranit dnes, nicméně s nastávajícím víkendem mohou přibývat nová hlášení poruch, když se lidé bude vydávat na kontrolu svých rekreačních objektů,“ doplnila severočeská mluvčí skupiny ČEZ Soňa Holingerová.

Počasí na severu Česka zkomplikovalo také dopravní spojení. Spadlý strom zastavil dopravu na železniční trati Valšov–Rýmařov na Bruntálsku. Problémy zasáhly také trať Katovice–Bohumín. Některé vlaky nabraly více než pětihodinové zpoždění.

Popadané trakční vedení zastavilo provoz také na trati mezi Trmicemi a Řehlovicemi na Ústecku, v úseku nahradily vlaky autobusy, informovaly České dráhy. U Bělé u Staré Paky na Semilsku najel večer do spadlého stromu vlak, hasiči museli 32 cestujících evakuovat a zajistili pro ně autobus.

Vítr zastavil lanovku na Sněžku

Silný vítr také zastavil provoz na horním úseku lanovky na Sněžku. Navíc mrzlo. Sice přímo na nejvyšší hoře nesněžilo, ale teplota klesla asi jeden stupeň pod nulu a vrchol Sněžky pokryla námraza. „Padal zmrzlý déšť,“ uvedl pracovník lanovky. Vítr na Sněžce ráno dosahoval rychlosti kolem 90 kilometrů v hodině. Provoz lanovky je možný do rychlosti větru 60 kilometrů.

Lanovka kvůli větru nejela již ve čtvrtek, kdy stály oba úseky. Na Sněžce ve čtvrtek válo rychlostí přes 110 kilometrů v hodině. Turisté mohou při cestě na vrchol využít spodní úsek lanovky z Pece pod Sněžkou na Růžovou horu. Z Růžové hory zbývá turistům na Sněžku 2,5 kilometru pěšky.

  • Ve čtvrtek dosahoval vítr na Sněžce síly orkánu, zaznamenán byl jeden z vůbec nejsilnějších nárazů (201 km/hod).

Lanovka na Sněžku je po kompletní výměně v provozu na prvním úseku od prosince 2013, na druhém úseku od února 2014. Nové zařízení za více než 300 milionů korun nabízí turistům čtyřmístné kabiny místo dřívějších otevřených dvousedaček, které turisty vozily na Sněžku od roku 1949.