Bývalý strážník odsouzený za vraždu musí do vězení, Nejvyšší soud odmítl dovolání

Nejvyšší soud odmítl dovolání bývalého vysokomýtského strážníka Pavla Koblížka. Platí tedy rozsudek, podle kterého má za vraždu muže a pokus o vraždu druhého strávit 15 let ve vězení. Koblížek nicméně za mřížemi zatím není, Nejvyšší soud již dříve vyhověl jeho žádosti o odklad nástupu do vězení ze zdravotních důvodů.

„Dovolání Nejvyššímu soudu bylo odmítnuto. Rozsudky tedy zůstávají v platnosti, a to i rozsudek Vrchního soudu v Praze,“ řekl České televizi mluvčí Krajského soudu v Hradci Králové Jan Kulhánek. Pravomocně odsouzený Koblížek měl do vězení nastoupit v sobotu 4. března. Nejvyšší soud však již v květnu vyhověl Koblížkově žádosti a ze zdravotních důvodů odložil jeho nástup

Bývalý vysokomýtský strážník chtěl, aby Nejvyšší soud verdikt nad ním zrušil. Původně ostatně dostal pouze podmínku, odvolací soud však změnil klasifikaci a poslal ho na půldruhého desetiletí za mříže. Podle mluvčího Kulhánka argumentoval Pavel Koblížek v dovolání „nesprávným právním posouzením skutku“ krajským soudem.

Podle Nejvyššího soudu však byla reakce neadekvátní, Koblížek neměl důvod k obavám o život. „Nelze pominout tu skutečnost, že obviněný byl pod vlivem alkoholu a jako policista si musel být plně vědom, že užití střelné zbraně představuje vždy fatální riziko, přesto ji opakovaně použil vůči dvěma osobám,“ stojí v usnesení.

Opilý Koblížek se domáhal vstupu na diskotéku zdarma

Pavel Koblížek totiž má jít do vězení kvůli incidentu, který se odehrál v prosinci 2014, kdy se opilý bývalý strážník spolu s dvěma muži domáhal vstupu na diskotéku. Koblížek obsluze ukazoval odznak strážníka a všichni požadovali vstup zdarma, ochranka je ale dovnitř nepustila. Muži začali odcházet a jeden z nich do chodby nastříkal pepřový sprej. Majitel klubu pak začal se svými dvěma bratry muže pronásledovat.

Bratři Koblížka podle verdiktu vyzývali, aby vyčkal na příjezd policie. Bývalý strážník byl ale podle nich agresivní a křičel, že je všechny zastřelí. Při následné potyčce mladšího z bratrů trefil do podbřišku, staršího střelil do hrudníku. Ten na následky zranění na místě zemřel.

Koblížek se hájil tím, že o nastříkání pepřového spreje nevěděl a nechápal, co po něm bratři chtějí. Byli prý agresivní, proto vytáhl svou legálně drženou zbraň a varovně vystřelil do vzduchu. Bratři majitele klubu ho však podle jeho výpovědi napadli. Střílet prý začal proto, že se bál o svůj život.