Antimonopolnímu úřadu se nelíbí tendr na volání pro vězně, Vězeňská služba dostala pokutu

Antimonopolní úřad znovu zakázal plnění smlouvy na telefonické služby pro vězně. Podle něj totiž Vězeňská služba při tendru porušila koncesní zákon, proto musí zaplatit pokutu 100 tisíc korun. Úřad zakázal plnění smlouvy už podruhé, v původním rozhodnutí však byly chyby. Ani toto rozhodnutí není pravomocné, protože už proti němu padly rozklady.

Zakázku na telekomunikační služby, které několik posledních let poskytovala O2, získala loni švédská Telia prostřednictvím společnosti BVfon Czech Telecommunication s výrazně nižší nabídnutou cenou volání.

O2 i další neúspěšný uchazeč M-Communications však způsob výběru zpochybňují. Upozorňují mimo jiné na to, že cena 1,62 koruny za minutu platí pouze pro volání v ČR, zatímco oni nabídli jednu cenu pro volání v ČR i do zahraničí.

„Zadavatel porušil zákon, když vybral dodavatele v koncesním řízení malého rozsahu bez uveřejnění oznámení o zahájení koncesního řízení. Předpokládaný příjem koncesionáře však v tomto případě přesahuje 20 milionů korun a koncesní řízení tedy mělo být zahájeno oznámením o zahájení,“ uvedl šéf antimonopolního úřadu Petr Rafaj. 

Vězeňská služba původně vyhlásila vítěze tendru loni na konci roku. Podle nové smlouvy měli vězni telefonovat výrazně levněji – podle předchozích podmínek totiž platili 15 korun za minutu. Ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal si od změn sliboval snížení počtu nelegálně držených mobilních telefonů ve věznicích. Těch v roce 2015 Vězeňská služba odhalila více než 300.

Vydáno pod