Vančatová: Masivní výstavbě bez patřičné infrastruktury a služeb je potřeba zabránit

Rozhovory s volebními lídry: Lenka Vančatová (místopředsedkyně SPDV) (zdroj: ČT24)

Společnost proti developerské výstavbě v Prokopském údolí (SPDV) chce zabránit masivní výstavbě bez toho, aniž by se současně budovala infrastruktura a služby a aby se zejména neporušoval zákon. V Událostech, komentářích to řekla místopředsedkyně hnutí Lenka Vančatová. Představila také postoj strany k přijetí eura nebo k znovuzavedení povinné vojenské služby.

Jste pro přijetí eura?

Ano.

Tak stručná být nemusíte.

Jsme pro přijetí eura, určitě bysme se proti němu nějak zásadně nestavili, ale určitě ne, já nevím, v dohledu jednoho, dvou roků, to určitě ne.

Má Česko přijímat uprchlíky z muslimských zemí?

Za této situace tak, jak je to dnes nastaveno, myslím si, že ne.

Jste v zájmu vyšší obranyschopnosti země pro znovuzavedení povinné vojenské služby?

V zásadě ano.

Teď možná věc, která už předjímá výsledek voleb. Je nějaký politický subjekt, se kterým byste nikdy za žádnou cenu nespolupracovali? Pokud ano, jaký?

Určitě je to Komunistická strana Čech a Moravy a hnutí ANO.

Víte koho podpoříte v prezidentské volbě?

Ano, bude to Michal Horáček, anebo pan Drahoš.

Pojďme na další část, která už není takto tématicky sevřená, a v ní se probírají různé okruhy, které souvisí s kandidaturou ve volbách, ať už jsou to domácí témata, evropská, nebo dokonce globální témata. Ale já se ještě před tím vším musím zeptat možná logicky, proč kandidátka, která má název, který je hyperlokální?

Tak hyperlokální název samozřejmě vznikl na samém počátku, kdy jsme takto začínali, ale samozřejmě, jak se postupně problémy nabalují a řeší, jak existujeme dále a dále, tak si uvědomujeme nutnost rozsah prostě zvýšit a expandovat. Samozřejmě i na úrovni jak komunální politiky, tak parlamentních voleb, protože máme-li něco změnit, musíme se dostat prostě někam výš a dál. A hlavně problémy, které má Prokopské údolí, nejsou jenom problémem Prokopského údolí, ale stejné problémy, v principu stejné, mají lidé po celé republice.

Jestli tomu rozumím správně, tak vaše platforma jako hlavní, možná jediný cíl, má omezit development, bytový development v některých přírodně, krajině zajímavých lokalitách. Je to tak?

Je to tak, ale samozřejmě nejenom, ale je to určitě hlavní důvod a myslím si, že i dlouho ještě zůstane, ale určitě ne jediný, protože s tím právě souvisí, máme-li tomu zabránit, musíme se věnovat i jiným oblastem. A to je právě zákonodárství, to je tvorba předpisů, komunální politika a mnoho dalších věcí.

Výstavba v Prokopském údolí
Zdroj: ČT24

No, na vašem Facebooku jsem našel takový možná až agitovaný příspěvek od nějakého člověka: Developeři, to živočišný druh, který by měl být vyhuben.

No tak to je asi přehnané. My samozřejmě nejsme v principu proti výstavbě jako takové, ale jsme trošku deformovaní Prahou 5, kde opravdu ta situace je dost tragická a neúnosná. My se snažíme zamezit nezákonné výstavbě tak, aby se nestavělo v chráněném území a v rozporu se zákonem, což se prostě běžně děje.

Můžu se zeptat, vy bydlíte poblíž Prokopského údolí?

Ano.

A není to nespravedlivé, že tam můžete bydlet a kdybych já sehnal 10 až 15 milionů a chtěl si tam postavit nebo usídlit v nově postaveném bytě, tak vy to nechcete, aby to tam vyrostlo?

To není tak, to je strašně zjednodušené, jak to říkáte. My jsme tam zabránili třeba výstavbě přímo v oblasti chráněného území. Tam už stojí několik vil přímo na území, které je chráněné, což se prostě stát nemělo a ze začátku jsme to samozřejmě nevěděli, tak nám to uteklo.

Bráníme se výstavbě, masové výstavbě bez toho, aniž by se současně budovala infrastruktura a služby, příjezdové komunikace, to, co se na Barrandově běžně děje, že se tam nastaví další prostě stovka bytů, 2 až 3 tisíce občanů na stávající komunikace, stávající obchody, jednu poštu, jednu polikliniku a tomu se snažíme zabránit. A to si myslím, že je v zájmu i těch nově příchozích, nových občanů, kteří se tam budou stěhovat do nových bytů, aby těch bytů bylo méně, než developer naplánoval.

Dobře. Tak já to řeknu jinak. Před 150 lety se na místě dnešní čtvrti Královské Vinohrady rozkládaly různé sady, letohrádky a měšťanské výletní restaurace. Pak přišel development a vyrostla tam městská čtvrť. Kdyby vaše hnutí existovalo před 150 lety, tak by žádné Vinohrady nebyly a za Václavským náměstím v Praze by začínal, předpokládám, lesopark. Je to tak?

Není to takhle. Není to tak. Vinohrady by vznikly, ale určitě by tam bylo víc zelených ploch a…

Jestli se nepletu, tak máte kancelář na Vinohradech, jestli jsem správně…

Ano, ano. Ne, Nové Město, Nové Město, to nejsou Vinohrady.

Slezská ulice jsem tam viděl.

No, ale to je staré, tam už pět let nejsme, tak to je stará informace..

Tak to jsem našel na internetu….

Ale byla jsem tam dlouho.

Proto jsem to propojil s těmi Vinohrady. Tak, ale aby to nebylo jenom takové možná až bonmotoidní povídání o Praze a o výstavbě v Prokopském údolí. Úplně konkrétně, při rozhodování o samostatné kandidatuře vás přece muselo zajímat, jestli vaši kandidaturou neodebírate hlasy některým stranám, které mají v těchto ohledech podobné názory.

No, já jsem… Samozřejmě asi odebíráme, ale to je cílem. Musíme nějak vzniknout, růst, pracovat, spojovat se a doufejme, že dokážeme vytvořit platformu, která osloví a možná přebere hlasy ostatním stranám.

Dobře. Ve chvíli kdy kandidujete v jednom volebním kraji, tak šance, že se dostanete do sněmovny, není příliš vysoká. Ve chvíli, kdy máte eminentní zájem na tom, jestli jsem to pochopil správně z vašich vyjádření, aby bylo změněno nastavení účasti veřejnosti při územním řízení a stavebním povolování, tak přece vaše samostatná kandidatura odnímá hlasy stranám, které by mohly možná ten váš zájem zastávat efektivněji, protože se třeba dostanou do sněmovny. Tak se znovu ptám, jestli toto vás zajímalo?

Samozřejmě nás zajímalo, ale my na to chceme jít pozitivně, konstruktivně a spíše tedy získat hlasy těch ostatních a postupně vybudovat stranu, která osloví skutečně všechny.

Nový dům
Zdroj: ČT24

Ještě mi vysvětlete k tomu stavebnímu řízení. Chápu to správně, že vás lidově řečeno zvedla ze židle ta poslední úprava.

Samozřejmě, určitě.

A předtím to bylo ideální? Nebo vy se chcete vrátit k tomu, jak to bylo před doposud, nebo ještě někam jinam?

Ta účast u stavebních spolků u stavebních řízení nám umožňovala do toho poměrně efektivně zasahovat a také se nám to dařilo. A sotva jsme se to i my naučili, ani my jsme ze začátku nepostupovali úplně bez chyb, tak vlastně nám ta možnost byla vzata a teď je to velmi, velmi obtížné. Samozřejmě chtěli bychom to vrátit do tohoto stádia, ale zároveň je potřeba i pracovat na tom, aby ty zákony nebyly porušovány, a to se třeba na Praze 5 prostě běžně děje. A tomu nezabráníme jinak, než že si k tomu musíme vytvořit nějakou jinou politickou platformu, když spolky už prostě nemohou.

Dobře, tak já vás vezmu za slovo a beru to tak, že ta kandidatura, byť asi v tuto chvíli není s cílem získat 30 % ve volbách, tak ale není brána jenom jako úplná sebepropagace, jen tam je tedy jistý pokus o nějaký programový vývoj. V tom případě bych očekával, že budete mít názory i na jiné věci než pouze development v Prokopském údolí, popřípadě v jiných údolích v této zemi.

Samozřejmě, samozřejmě, my na tom velmi intenzivně pracujeme.

Pozemkové daně, daně z nemovitostí. Zvyšovat, snižovat? V Česku jsou dost nízké.

Daň z nemovitosti je poměrně nízká, tam by určitě prostor pro úpravu byl. Ale rozhodně nehodláme zvyšovat daňovou zátěž jako takovou, která se nám zdá jako poměrně vysoká. Naopak tam určitě bychom chtěli hledat cestu ke snižování daňové zátěže a hlavně zjednodušení daňových předpisů.

Progresi, progresivní daně, rovné daně?

Progresivní spíš určitě.

Levice, pravice?

Pravice, spíš pravice.

Vztah ke Straně zelených?

V tuto chvíli negativní. Já si myslím, že Strana zelených nefunguje tady jako Strana zelených, takže určitě negativní.

A ten postoj právě k tomu, když se vracím k tomu developmentu, ten tam tedy nevidíte podobný?

Ne, ne, určitě ne. Strana zelených…

V čem je problém pro vás?

Strana zelených zcela rezignovala prostě vůbec na ochranu přírody a naopak si myslím, že se s těmi developery spojila a propojila, takže to není únosné s ní spolupracovat.

S kým jste se propojili vy? A teď to neříkám nijak konspiračně, ale kdo jsou vaši političtí spojenci? Třeba na lokální úrovni?

Na lokální úrovni, na lokální úrovni určitě ty strany a spolky, které jsou na tom podobně jako my. Začínají. Určitě jsme jednali s Piráty, jednáme s různými spolky v jiných městech, protože problémy jsou opravdu stejné, ty nemáme jenom my. To opravdu není jenom, že by Hlubočepy měly nějaké specifické prostředí, ale ty problémy, kterými už jsme prostě vešli ve známost, tak nás oslovují už lidé z ostatních měst a snaží se s námi navázat kontakt a právě vytvořit nějaký jednotný prostor, jednotný spolek, který by opravdu hájil zájmy všech.

Tak pořád to beru tedy tak, že ta kandidatura je myšlena vážně. Evropská integrace, více, méně, stejně jako doposud? Myslím Česko a evropská integrace?

Já myslím, že integrace by měla pokračovat. My si nemůžeme z Evropské unie vybírat jenom to, co se nám hodí, a stavět se negativně k tomu, co se nám nehodí, ale určitě chceme, abychom podporovali integraci do Evropy a Evropské unie.

Mimochodem jenom taková „půlotázka“. Inspirace v nějaké evropské zemi nastavením stavebního řízení? Což je tedy leitmotiv vaší kandidatury.

No …

Je tam někde země?

Určitě dodržování předpisů ve všech okolních zemích je daleko, daleko preciznější než tady u nás.

I v Polsku a na Slovensku?

Ne, myslím země, západní země, jako je Německo, Rakousko, Švýcarsko.

Euro, myslím placení eurem v této zemi: ano, nebo ne?

Placení v budoucnu ano, ale myslím, že do 3 let to nebude aktuální, ale v principu určitě nejsme proti.

Bezpečnost v Evropě a migrační krize, velká témata posledních let. Váš názor?

Velká, no, migrační krize je problém a myslím si, že je to veliký průšvih do budoucna. A obávám se, že důsledky ponesou ještě naše děti, že je to prostě veliký problém.

Čili nesouhlasíte s tím, jak to zvládá?

Ne, ne. Pokud to vůbec zvládá.

Členství v NATO: ano, nebo ne?

Ano, určitě.

Západ, nebo Východ?

Západ. Nechceme na Východ, teda určitě ne. Tak určitě podřízenost Sovětskému svazu nebo Číně nebo to, co třeba teď předvádí pan prezident, to nás docela děsí.