Dveře lidem otevřela ministerstva i Strakova akademie. Tu čeká rekonstrukce za čtvrt miliardy

Zprávy: Lidé si mohli prohlédnout Strakovu akademii (zdroj: ČT24)

Strakova akademie, kde zasedá vláda České republiky a úřaduje premiér, se na Den české státnosti otevřela lidem. Den otevřených dveří pořádá na státní svátek poprvé v novodobé historii také ministerstvo obrany sídlící v Praze na Hradčanech.

Lidé můžou také nahlédnout do hlavní budovy ministerstva pro místní rozvoj na Staroměstském náměstí a do prostor Nostického paláce na Maltézském náměstí, kde sídlí ministerstvo kultury. Návštěvníci Úřadu vlády se dostanou do jednacího sálu, nového i starého tiskového sálu a dalších prostor. K prohlédnutí je i výstava originálních karikatur Čeští vědci a jejich vynálezy.

Strakova akademie chystá rekonstrukci

Strakova akademie, novobarokní budova ležící na nábřeží Edvarda Beneše, sloužila po dokončení stavby v roce 1896 jako studentská kolej pro nemajetné syny českých šlechtických rodin. Od dubna 1939 začal budovu využívat protektorátní kabinet, po válce v ní našla zázemí nová československá vláda. Budovu čeká v nadcházejících dvou a půl letech rekonstrukce.

Náklady na rekonstrukci jsou 294,5 milionu korun a s pracemi se začíná. Smlouvu o rekonstrukci Strakovy akademie uzavřel úřad na základě otevřeného výběrového řízení s konsorciem firem Hochtief a Geosan na konci srpna.

Podle smluvní dokumentace se v rámci rekonstrukce budou opravovat omítky, nátěrové vrstvy, štukové, kamenné a kovové klempířské prvky i břidlicová střecha. Součástí rekonstrukce plotu areálu budou opravy omítek, kamenných prvků a vstupní brány. Rekonstrukce se uskuteční za plného provozu Úřadu vlády ČR. Konsorcium má na dokončení prací 30 měsíců.

Prostory ministerstva obrany se otevřely lidem
Zdroj: ČT24

Ministerstvo obrany na svátek svatého Václava připravilo prohlídky reprezentativních prostor hlavní budovy ministerstva s odborným výkladem vojenských historiků. Zájemci si prohlédnou jednací místnosti, salónky či pracovnu ministra obrany. Organizátoři připravili doprovodný program – výstavy, ukázky současné vojenské techniky nebo ukázky současných i historických automobilů ministrů obrany ze sbírek Vojenského historického ústavu. Na akci bylo nutné se předem registrovat.