Zaorálek: Měli bychom konkurovat průmyslem a vzděláním, ne nízkými mzdami

Zaorálek: Měli bychom konkurovat průmyslem, ne nízkými mzdami (zdroj: ČT24)

Česká republika se podle ČSSD ocitla v pasti nízkých mezd. V pořadu Události, komentáře to řekl volební lídr strany Lubomír Zaorálek. Země by se podle něj měla opřít o tradici průmyslové výroby a dobrou vzdělanost a nekonkurovat levnou prací.

Je ČSSD pro přijetí eura?

Byl bych pro vstup do zdravé eurozóny, ona ale ještě úplně zdravě nevypadá. Pamatuji si, že před tři čtvrtě rokem v Itálii se zase vyplácely a zajišťovaly dvě banky, takže se zdá, že pokračuje to, co známe z minulosti, že se daňoví poplatníci skládají.

Eurozóna má ještě před sebou proces, který musí zvládnout. Ten je pro nás velmi důležitý, dlouhodobě je to pro nás zásadní perspektiva. Nicméně teď mi připadá, že se nám vyplatí maximálně se zajímat o to, kam se eurozóna hne, aby v ní pravidla platila pro všechny, nejenom pro ty malé, i pro ty větší. Dnes se stále platí dluhy evropských bank, z Řecka a podobně, takže mně připadá, že tento proces se musí uzavřít. Pravidla se musí stát jasnými pro všechny a myslím, že pro Českou republiku je prostor na to, abychom zpevňovali měnu a zvyšovali mzdy.

Má Česká republika přijmout uprchlíky z muslimských zemí?

To myslím není náš hlavní problém, protože k nám ani moc nechtějí, pokud je mi známo. Samozřejmě máme mezinárodní dohody, které platí. Když někdo požádá o azyl a splňuje podmínky, tak je jasné, že dohody plníme. Na druhé straně jsme jasně odmítli kvóty, protože nechceme ghetta, nějaké etnické a náboženské ostrovy, protože víme, že s integrací jsou obrovské problémy.

Je těžké odpovědět jednoduše. Problém není toto. Problém je debata, jestli máme vozit statisíce lidí z východu a podporovat imigraci, která nám tady snižuje cenu práce. To je problém, který mi připadá důležitý.

Jste v zájmu vyšší obranyschopnosti země pro znovuzavedení povinné vojenské služby?

Dnes už vojna není šůrování záchodů a kopání zákopů, to se dost změnilo od dob, kdy jsem byl na vojně. Dnes je obsluha protiraketových systémů dost sofistikovaná věc. Dokonce si myslím, že už ani neplatí to, co se kdysi říkalo, že vojna dělá muže, to už nejde vrátit zpátky. Takže jsem přesvědčen, že musíme budovat kvalitní armádu, aby byla atraktivní pro lidi, kteří se tam hlásí. To, myslím, tato vláda dělá.

Takže ano, nebo ne?

To je nemožné. Vojna se změnila, armáda se změnila, změnily se podmínky. Dnes jde o to, abychom byli schopni v oblasti, kde jsme dobří, se stát součástí systému, do kterého jsme vstoupili.

Je nějaký politický subjekt, se kterým byste za žádnou cenu nešli do vlády?

Určitě. Víte, že jsem vyhlásil válku levné práci, takže těžko půjdu s někým, kdo má opačný politický program.

Někdo takový je?

Obávám se, že ano. Připadá mi, že tady někteří jsou. Nedávno mi jeden politik dal za vzor Polsko, ve kterém je milion Ukrajinců. Tohle je nesmyslné. Pokud někdo má takový program, tak se s ním těžko dohodnu.

Víte, koho podpoříte v prezidentské volbě jako ČSSD?

To je podobné. Někoho, komu bude podobně vadit, že tady řada lidí dělá za mizerné mzdy, když máme minimální mzdu nižší než Slováci nebo Slovinci. Pokud mu budou vadit podobné věci, tak to může být pro mě kandidát na prezidenta.

Žijeme v přelomové době a v takových časech záleží na tom, co uděláte. To jsou vaše slova ze začátku volební kampaně nebo z představování vašeho volebního programu. Otevřel jste tím programovou konferenci. Řekněte mi, před kterými volbami nebyla přelomová doba, kdy to politici neříkali?

Myslel jsem tím něco jiného. Důvodů je víc, proč mi tato doba připadá zásadní. Nejenom proto, že se blíží magické datum, rok 2018.

V čem je magické?

Osmičky jsou pro Českou republiku fatální.

Teď je řada voleb v Evropě a je evidentní, že po volbách se bude řešit otázka, kam dál a co s Evropou. Ona má docela zásadní problémy, kterých jsem se tady už dotkl. Týkají se právě nestejné životní úrovně třeba na východě a na západě. Týkají se toho, že je tady zadlužený jih a věřitelský sever a pro nás je strašně důležité, aby v Evropě a v Evropské unii začala platit skutečná konvergence, skutečné přibližování třeba životní úrovně. Ne, že nám někdo vyčítá dumpingové mzdy, ale že budeme řešit skutečně otázky, jak se přibližovat ekonomicky, sociálně životní úrovní. To je debata, která je pro Českou republiku klíčová, a v tomto smyslu je situace přelomová.

Politici vždy před volbami najdou téma, které označí za přelomové, klíčové, důležité. Slyšeli jsme to před každými volbami. Mířím k tomu, jestli příliš nepoužíváte fráze, jestli to nejsou fráze, které vlastně lidem zas až tak moc neříkají, a jestli vám vůbec lidi rozumí jako politikům.

To poznáme ve volbách, jestli nám rozuměli, nebo ne. Ale pro mě je to důležitý okamžik, protože tvrdím, že Česká republika se octla v pasti nízkých mezd. Mzdy jsou nejenom nízké, v porovnání s některými našimi sousedy, jako je třeba Německo, Rakousko jsou třetinové, ale mzdy mají problém dokonce i uvnitř republiky.

Máme regiony, ve kterých je průměrná mzda o 10 tisíc vyšší než v jiném regionu, takže problém nerovnosti a toho, že tady řada lidí má pocit, že jsou na konci žebříčku, ten je prostě reálný, a to navzdory tomu, že si země stojí ve velkých číslech velice dobře. A když si stojíme dobře s nízkou nezaměstnaností a s vysokým růstem, který dnes je, tak je podle mě obrovská šance si uvědomit, že musíme změnit ekonomický model, podle kterého žijeme. Jinak v levných mzdách uvízneme, skoro bych řekl jednou pro vždy.

Toho dosáhnete jak? Jak změnit ekonomický model?

Budeme se snažit všemi prostředky. Máme na to desetibodový plán. Tlačit na to, abychom se nespoléhali, že naše konkurence je na nízkých mzdách, ale abychom vsadili na to, co je tady tradičně silné. Máme za sebou 150 let průmyslového vývoje, to znamená, že určitou zdatnost a schopnosti máme.

Jak to podpoříte? Není to nedovolená podpora?

Měly by to být naše klíčové vlastnosti, o které se opřeme. To je tradice dlouhé průmyslové výroby, to, že máme pořád slušnou vzdělanost. To jsou věci, kterými bychom měli konkurovat, ne nízkými mzdami. Věřím, že to je srozumitelné. No, a podpora je v tom, co už děláme. Začali jsme zvyšovat minimální mzdu, to tady dlouho úplně zamrzlo. Proto jsme se octli na úrovni horší než Slovensko a Slovinsko.

To zásadně změní strukturu ekonomiky, že přestane být montovnou, jak se to říká? V programu také píšete slovo montovna.

To je jenom jeden bod z deseti, o kterých mluvím. Jednak je to zvyšování minimální mzdy. Poslední, které jsme stihli v tomto období, je na 12 200 z 11 tisíc v příštím roce. Zároveň jsme zahájili zvyšování mezd ve státním sektoru, aby nezaostával za privátním. V některých oblastech nám lidé ze sociálních ústavů odcházejí do obchodních řetězců, což bylo velice nebezpečné, to by nám vyprázdnilo schopné lidi, to zlato, které v sociálních ústavech zajišťuje úroveň.

V rozpočtu se bude schvalovat i navýšení mezd pro učitele, pro policisty, pro zdravotnictví. Ale to není jenom to jedno zvyšování. Tady jde o celou strategii, aby to pokračovalo i příště. Chceme podporovat malé a střední české podniky.

Zase heslo. Jak?

Máme v plánu vytvořit něco, co existuje v Německu. Jmenuje se to Fraunhoferův institut. Je to instituce, která pomáhá s inovacemi malým a středním podnikům. Tím jim dopomáhá dostat se do světových výrobních řetězců a samozřejmě to pomáhá také zvyšovat mzdy. Potom je to samozřejmě podpora. Měníme systém investičních pobídek, ve staré podobě vlastně zastaralý. Měli bychom zřídit českou investiční banku, která by měla zacházet do budoucna s evropskými penězi.

Jenom českým subjektům?

Především těm, protože u zahraničních už to podle mě tak není. Nejvíc mi to chybí u českých. Jezdím třeba do zahraničí s podnikateli na mise a vadí mi, že někdy nám ve státech nabízejí poměrně velké investiční projekty, ale vy musíte najít banky, které pomohou českým podnikům investovat. Dnes nemáme takový útvar, jako byla před 100 lety třeba Živnobanka.

Ale máme státní exportní banku, která má podporovat.

Ano, ale ty možnosti zdaleka nejsou takové, jak bychom potřebovali. Vidím to z praxe. My bychom potřebovali vytvořit takovou českou investiční banku, kterou bychom přetvořili ze současné Českomoravské záruční a rozvojové banky, která by zacházela s evropskými penězi. Evropské peníze budou do budoucna stále méně poskytovány formou dotací. Budou finanční nástroje, to znamená návratné peníze, a s tím se musíme naučit hospodařit.

Na kandidátce na třináctém místě v Ústeckém kraji máte člověka, který o Romech napsal, že jsou jako medúzy – otravný a k ničemu. To je obraz ČSSD?

To je úlet. Za sebe říkám, že ten člověk, pokud je dnes ve funkci, tak po volbách už nemá šanci v ní pokračovat.

Z kandidátky ho stáhnete, nebo nestáhnete?

Po volbách tento člověk nemá nárok být v žádné vyšší funkci, ve které je shodou okolností dnes. Myslím, že v tomhle skončil.

Bude-li zvolen, tak bude odcházet?

Je na třináctém místě, takže to moc pravděpodobné není, neřešil bych to. Říkám, co je můj názor na to, co by se mělo dělat po volbách.