Jako by popálení pacienti každý den uběhli maraton. Nové léky jim pomůžou zpomalit metabolismus

Události: Nová léčba popálenin (zdroj: ČT24)

Při hojení popálenin spotřebuje tělo pacientů tolik energie, jako by každý den uběhli maraton. Američtí lékaři v rozsáhlé studii zkoušejí takový nápor zmírnit i pomocí léků. Jejich poznatky chtějí využít také čeští doktoři.

Bolest, opakované operace a doživotní rehabilitace. S tím se musejí vyrovnat dětští pacienti, kteří přežijí rozsáhlé popáleniny. Hojení navíc představuje obrovský nápor pro celý metabolismus, při kterém pacientům rychle mizí svaly.

„Tělo potřebuje velké množství bílkovin, cukrů a látek k tomu aby se mohlo hojit. Ta potřeba je tak velká, že přesahuje všechna traumata,“ tvrdí přednosta Kliniky popáleninové medicíny FN Královské Vinohrady Robert Zajíček.

Problém s výživou mohou mít pacienti ještě i několik měsíců po propuštění. Nejvíce jsou zasažená játra.

„Dělá to něco zvláštního – v podstatě to pojídá vaše svaly. Takže musíte tělu dodávat hodně kalorií, abyste zdlouhavý proces zastavili,“ potvrzuje lékařský ředitel Shriners Hospitals for Children Tissue Bank and Department of Surgery z The University of Texas Ludwik Branski.

Lékaři v americkém Texasu se s popálenými dětmi setkávají často, navíc pečují i o dětské pacienty z Mexika, kde jsou takové úrazy stále běžné. Ke správné výživě teď přidali i léky.

„Například beta-blokátory, dlouho používané při léčbě srdečních nemocí. Ty ale také brzdí hypermetabolismus popálených dětí. Dostávají také hormony, jako je oxandrolon, aby nabraly svaly,“ vysvětluje Branski.

Kombinace, která se u pacientů osvědčila, zaujala i lékaře z pražského popáleninového centra. Pacientům se tady, stejně jako kdysi osmiletému Danielovi, počítá každá kalorie.

„Každý den jsme našli určitý recept pro to, abychom mu výživu vraceli zpátky. A to podle jeho nároků, jestli měl teplotu, jestli nebyl na operačním sále,“ vzpomíná přednosta popáleninového centra Zajíček. Podle českých lékařů je ale při rehabilitaci stále nejdůležitější cvičení.